Pieczona biała kiełbasa z kapustą

Wskazówki

* ja użyłam parzonej, więc tylko lekko ją obsmażyłam i wsadziłam na chwilę do piekarnika, jeśli używasz surowej, pamiętaj, żeby nieco dłużej ją piec

**moja kapusta kiszona nie była mocno kwaśna, jeśli twoja jest, pomiń cytrynę

Pieczona biała kiełbasa z kapustą

Tydzień upłynął pod znakiem testów wielkanocnych. Choć nie przywiązuję tak wielkiej wagi do tego święta, jak do Bożego Narodzenia, nie chcę eksperymentować na ostatnią chwilę i postanowiłam zrobić kulinarną próbę generalną. Na pierwszy rzut poszedł pasztet (który na szczęście zamrożony czeka już na niedzielę) i sos tatarski, który upodobał sobie mój syn, który wyjadł go łyżeczką i wylizał miskę. Dzisiaj postanowiłam przetestować danie bardziej obiadowe- białą kiełbasę zapiekaną z kapustą.

Wiedziałam, że to po prostu nie może się nie udać, przecież to biała kiełbasa i kapusta, proste połączenie, ale mimo wszystko zachwyciliśmy się tym daniem do tego stopnia, że każdy, nawet najmłodszy członek rodziny wziął po dokładce (dla niego specjalnie przygotowałam wersję bez chilli).

To danie robi się niezwykle szybko, można użyć jednej patelni. Później tylko hop siup do piekarnika i obiad gotowy.

Pieczona biała kiełbasa z kapustą

  • 6 białych kiełbas (surowych lub parzonych)*
  • 100 ml piwa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 500 g kiszonej kapusty
  •  1 cebula
  •  2 łyżki masła
  •  200 g pomidorów krojonych z puszki
  •  30 g suszonej żurawiny
  •  chilli w młynku Kotanyi
  •  1 płaska łyżeczka cynamonu
  •  1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  •  1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  •  pieprz

ewentualnie: sok z cytryny**

Do podania

  • chrzan
  • musztarda

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Rozgrzej masło klarowane na patelni i dodaj kiełbasy. obsmaż z dwóch stron aż lekko zbrązowieją i podlej piwem. od momentu wlania piwa smaż jeszcze kilka minut, aby piwo oblepiło kiełbasę. zdejmij kiełbasy z patelni.
  3. Kapustę kiszoną pokrój, aby się nie ciągnęła. cebulę poszatkuj. rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę i kapustę, wymieszaj. smaż kilka minut a następnie dodaj pomidory. dodaj żurawinę, cynamon, wędzoną paprykę i imbir. przekręć kilka razy młynek z pieprzem i młynek z chilli. smaż jeszcze kilka minut.
  4. Przełóż kapustę do żaroodpornego naczynia i ułóż na niej kiełbasy. wstaw do piekarnika na ok. 5-10 min (jeśli używasz kiełbasy parzonej), lub na 10-15 min (jeśli używasz kiełbasy surowej).
  5. Podawaj z chrzanem i musztardą.

Śliwka