Pełnoziarnista babka bananowa z gorzką czekoladą

DeseryBananCzekoladaNa talerzuSezon naWielkanoc

Pełnoziarnista babka bananowa z gorzką czekoladą

    Powoli przestawiam się myślami na tryb świątecznego gotowania. Jeszcze nie ułożyłam w głowie wielkanocnego menu, ale zaczynam intensywnie o tym rozmyślać. I oczywiście sprawdzać pomysły w praktyce. Mam już w domu bazie i bukiet słonecznych żonkili, więc zaczynam odczuwać świąteczną atmosferę.
    Ciasta piekę od lat, ale przyznam się, że z babkami nie mam zbyt dużego doświadczenia. Może dlatego, że w Wielkanoc o wiele bardziej doceniam smak serników i mazurków, a wszelkiego rodzaju babki schodzą u mnie na drugi plan.
 W tym roku postanowiłam to zmienić i przygotować jakąś fantastyczną babkę, która nie będzie sucha, bo to mój największy zarzut dotyczący tego rodzaju wypieków.
    Początkowo planowałam upiec babkę cytrusową z białą czekoladą i pistacjami, ale po rozmowie ze Śliwką zmieniłam plany. Okazało się, że ona również planuje podobny wypiek, a na dwie cytrusowe babki nie ma na blogu miejsca. Zdecydowałam się na wypiek z mąki pełnoziarnistej, inspirując się znanym sposobem przygotowywania chlebka bananowego.
    Babka wyszła przepyszna, przyjemnie wilgotna, z wtopionymi w ciasto kawałkami gorzkiej czekolady.  Do babki dałam skromną ilość cukru trzcinowego, ponieważ naturalnej słodyczy nadają jej banany. Zniknęła bardzo szybko, więc na święta będzie powtórka!

Pełnoziarnista babka bananowa z gorzką czekoladą:

Ciasto na babkę:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej/pszennej razowej typ 2000
  • 50 g mąki pszennej np. typ 450 lub 550
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • prażony amarantus/płatki owsiane/otręby/bułka tarta do podsypania formy

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • kilka orzechów np. nerkowca

  1. W rondlu topimy masło, następnie je studzimy.
  2. W dużej misie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków dojrzałe banany. Dodajemy roztrzepane jajka i topione masło, mieszamy.
  3. Dodajemy cukier trzcinowy, mąki, sodę oczyszczoną oraz proszek. Całość mieszamy jedynie do połączenia składników. Na koniec dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i ostatni raz mieszamy.
  4. Formę do babki smarujemy miękkim masłem (lub resztką topionego) i obsypujemy np. prażonym amarantusem lub otrębami owsianymi. Przekładamy do formy ciasto, wyrównujemy wierzch.
  5. Babkę pieczemy przez 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wbijamy w ciasto drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy – babka jest gotowa, jeśli nie- dopiekamy kilka minut dłużej.
  6. Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika. Odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy ciasto na talerz/tacę/paterę. Studzimy.
  7. W tym czasie nad rondlem z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę z czekoladą i masłem. Rozpuszczamy czekoladę i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą czekoladą polewamy wierzch babki i dekorujemy ją np. orzechami.
  8. Upieczoną i ostudzoną babkę przechowujemy w lodówce.

Tosia