Pasta z makreli

Wskazówki

* Do pasty można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pasta z makreli

Mieszkając nad morzem, grzechem byłoby nie korzystać z ryb. Dary natury prosto z Bałtyku nie są wcale tak łatwo dostępne, jakby mogło się wydawać, ale dla chcącego nic trudnego. Lubię eksperymentować z rybnymi obiadami, chociaż od lat największą miłością darzę wędzoną makrelę.

Z wędzonych ryb można wyczarować sporo ciekawych dań, podawać je z ziemniaczanymi podpłomykami lefse, czy z kaszą w formie sałatki. Nic jednak nie równa się makrelowej paście, która towarzyszy mi przez całe życie.

Robiłam ją już na wiele sposobów, ale wciąż numerem jeden jest dla mnie wersja z twarogiem i akcentem pomidorowym. Zawsze wiernie do niej wracam, chociaż za każdym razem robię ją trochę inaczej. Czasem dodam posiekany koperek, innym razem natkę pietruszki. W paście pojawia się siekana drobno cebulką, którą można też zastąpić szczypiorkiem. W odsłonie pikantnej – z papryczką chilli, w wydaniu imprezowym – z czosnkiem, na bogato – z suszonymi pomidorami i kaparami. Ogórek kiszony jest obowiązkowy w każdej kombinacji.

Do tego chrupiąca bułeczka, albo świeżo upieczone bajgle i jestem w raju!


Pasta z makreli:

  • wędzona makrela
  • 200 g półtłustego lub chudego twarogu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego lub łyżka majonezu + łyżka śmietany
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 suszone pomidory (można pominąć)
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • mała czerwona cebula
  • 3-4 ogórki kiszone
  • pęczek koperku lub natki pietruszki lub szczypiorku
  • sól, świeży mielony pieprz

  1. Kawałki obranej makreli wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy twaróg, śmietanę/jogurt, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, posiekane chilli i słodką lub ostrą paprykę.
  2. Miksujemy blenderem na gładką pastę.
  3. Do pasty dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone oraz koperek.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tosia