Pasta z ciecierzycy z jajkiem

Pasta z ciecierzycy z jajkiem

    Pasty kanapkowe goszczą u mnie w kuchni dosyć często. Słowo kanapkowe nie do końca jest tu adekwatne, ponieważ tego rodzaju smarowidła mogą być nie tylko podawane do chleba. Świetnie sprawdzają się też jako dodatek do szybkich makaronów, wrapsów z tortilli, czy wytrawnych naleśników.
    Tym razem pod ostrza mojego blendera trafiła ciecierzyca. Nie powstał z niej jednak hummus (przepis IIIIII), ponieważ zamiast dodać sezamową pastę tahini, zdecydowałam się na dodatek koncentratu pomidorowego. Wyszła z tego przepyszna pasta, która znakomicie sprawdziła się jako smarowidło do świeżo upieczonych bułeczek. Wierzch kanapek ozdobiłam jajkiem ugotowanym na twardo oraz listkami ulubionego zioła, czyli kolendry.
    Ps. Jeśli jesteście ciekawi co czytają w wolnych chwilach blogerki kulinarne, zapraszam na cykl prowadzony przez Gosię Oczko – „Kulinarni czytają„. W tym tygodniu miałam okazję napisać kilka słów o swoich książkowych inspiracjach. A w przyszłą sobotę kolejna część z odpowiedziami Śliwki.

Pasta z ciecierzycy z jajkiem:

  • 250 g ciecierzycy (z puszki lub wcześniej ugotowanej)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka oleju arachidowego (można zastąpić oliwą)
  • 3 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • liście świeżej kolendry
  • jajko

  1.  Wsadzamy jajko do rondelka, zalewamy zimną wodą i podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy jajko przez ok. 7 minut. Po tym czasie przekładamy je na kilka minut do miseczki z zimną wodą, następnie obieramy.
  2. Na suchej patelni prażymy kmin rzymski oraz kolendrę. Po kilku minutach wrzucamy je do moździerza i ucieramy.
  3. W wysokim naczyniu umieszczamy ciecierzycę, koncentrat, olej, wodę, sok z cytryny, przyprawy i drobno posiekany czosnek (jeśli decydujemy się na jego dodatek). Składniki miksujemy blenderem na gładką pastę. Kontrolujemy konsystencję pasty, dodając ewentualnie więcej wody, koncentratu lub oleju.
  4. Pastę z ciecierzycy podajemy z pieczywem, plastrami jajka ugotowanego na twardo oraz listkami świeżej kolendry.

Tosia