Pasta jajeczna z bobem

KolacjaPrzekąskiŚniadanieŚniadanie do łóżkaBóbJajkaDo chlebaNa talerzuSezon naW słoikuZ warzywniaka

Pasta jajeczna z bobem

Dzisiaj jest wyjątkowo piękny dzień. Nie ma to nic wspólnego z pogodą, mimo, że słońce powróciło dziś po małym urlopie. Jeszcze nie zdradzę Wam dlaczego, ale w między czasie chętnie podzielę się przepisem śniadaniowym 🙂

Nie wiem, czy wszyscy zdążyli już zauważyć, że rozpoczął się sezon na bób. Pierwsze spotkanie po przerwie skończyło się na obieraniu i zjadaniu jeszcze ciepłych fasolek prosto z durszlaka. Potem był czas na podawanie go z aromatyczną bułką tartą, z dodatkiem czosnku, chilli i ziół. Bób z pangrattato wylądował nawet na kremowym risotto w ramach pewnego czwartkowego obiadu. Wtedy przyszedł czas na kolejne eksperymenty.

Moim ulubionym patentem na szybką pastę jajeczną jest rozgniatanie ugotowanych jajek tłuczkiem do ziemniaków. Pasta przygotowana w ten sposób ma ciekawą fakturę i nie trzeba się bawić w siekanie jajek, ani wyciąganie blendera. Pomyślałam, że można to zrobić razem z ugotowanym i obranym bobem. Dzięki temu pasta nabierze zielonego koloru, a smak bobu ciekawie będzie komponował się z jajkiem. Pastę podrasowałam jeszcze kilkoma składnikami i leniwe niedzielne śniadanie gotowe!


Pasta jajeczna z bobem:

  • 4 jajka
  • 200 g bobu (+ woda, 1/2 łyżeczki soli, 1/2  łyżeczki cukru)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej mięty
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

  1. W rondu gotujemy wodę z solą i cukrem. Wrzucamy bób do wrzącej wody i gotujemy przez 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
  2. Do drugiego rondla wkładamy jajka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy jajka przez 7 minut. Następnie obieramy ze skorupki.
  3. Jajka oraz obrany bób wrzucamy do miski i delikatnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  4. Dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w kostkę cebulę, sól, pieprz i posiekane zioła.
  5. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
  6. Pastą smarujemy pieczywo na zakwasie, dekorujemy bobem, miętą i posypujemy kurkumą.

Tosia