Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Aż trudno uwierzyć jak dawno nie robiłam pasty jajecznej. Jestem wielką fanką wszelkich past, od pysznej, pomidorowej z wędzonej makreli (koniecznie z wkrojonymi konserwowymi ogórkami) po hummusy, czy owocowe smarowidła. To chyba najlepsza forma nakarmienia wielu osób- stawiamy miskę pysznej pasty, kromki chleba i jedziemy:)

Prawdziwego powera jednak doda wam to pyszne i niezwykle proste smarowidło- pasta jajeczna z awokado. Minimum składników, maksimum smaku.

Najlepiej wybrać jeszcze twarde awokado. Zwykle szukamy tych przejrzałych i miękkich, ale w tej konfiguracji fajnie jest gdy chrupie w zębach.

Na śniadanie, drugie śniadanie, kolację czy przekąskę. Do dzieła!


Pasta jajeczna z awokado:

– 3 jajka
– 1 małe awokado
– 4 łyżki majonezu
– pół pęczka młodego szczypiorku
– sól
– pieprz


  1. Ugotuj jajka na twardo, zahartuj i zdejmij skorupkę.
  2. Poszatkuj jajka.
  3. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i obierz je ze skórki.
  4. Poszatkuj awokado i dodaj do jajka.
  5. Poszatkuj szczypiorek i dodaj do jajka z awokado.
  6. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.

Śliwka