Pancakes z karmelizowanymi bananami

Wskazówki

*pomnożyć w zależności od ilości przygotowywanych porcji.

Pancakes z karmelizowanymi bananami

    No i mamy listopad. Z każdej strony słyszę narzekanie, że to bezapelacyjnie najgorszy miesiąc w roku, bo zimno, bo ciemno, bo nie ma świąt. A ja, mimo że przeraża mnie nieco perspektywa przesiadywania w pracy przez cały czas świecenia słońca, postanowiłam zbuntować się przeciwko depresyjnemu, listopadowemu nastrojowi.
Za co więc kochać listopad?
– za wieczory z kakaem (lub kakałkiem), które właśnie zainicjowałam
– za takie krajobrazy i takie kolory
– za kalosze, w których bezkarnie możesz przemierzać kilometry w kałużach
    … i za bezkarne zjadanie wieży pancakesów z karmelizowanymi bananami. A te wyjątkowo mi zasmakowały, bo oprócz dodatku karmelizowanych bananów same są stworzone z tych zmiksowanych owoców. Dzięki temu nie wymagają dodatku cukru, a dla dbających o linię mogą być idealne na przykład polane jogurtem naturalnym i posypane musli. Dla obżartuchów polecam jednak wersję z karmelizowanymi bananami, szczególności gdy w powietrzu wisi jesienna depresja. Trzeba się jakoś bronić:)

Pancakes z karmelizowanymi bananami:

Placuszki:
– 3 dojrzałe banany
– 5 jajek
– 75 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta soli

Karmelizowane banany (1 porcja*):
– 1 banan
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki nerkowców lub orzeszków ziemnych
– 1/4 filiżanki wody


  1. Przygotuj placuszki. Możesz je przygotować wcześniej (na przykład wieczorem), a przed podaniem usmażyć karmelizowane banany.
  2. Banany przeznaczone na placuszki zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj jajka i szczyptę soli, wymieszaj dokładnie używając trzepaczki.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Powoli dodawaj do masy bananowo-jajecznej i mieszaj trzepaczką aż składniki się połączą.
  4. Rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni. Delikatnie wlewaj masę na placuszki na środek patelni używając chochli. Na jeden placuszek wystarczy pół chochli masy. Smaż z dwóch stron aż placuszek zbrązowieje. Powtarzaj tę czynność w stosunku do reszty masy, co jakiś czas dolewając tłuszczu.
  5. Placuszki układaj jeden na drugim. Gdy skończysz je smażyć, na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła przeznaczoną na karmelizowane banany.
  6. Dodaj banany i nerkowce i smaż chwilę na maśle. Całość posyp brązowym cukrem, poczekaj aż zacznie się lekko topić, wtedy zalej całość wodą.
  7. Smaż aż woda wyparuje, a całość zrobi się lepka.
  8. Ułóż banany na placuszkach. Możesz też przełożyć je bananami.

Śliwka