Pancakes z karmelem pomarańczowym

Pancakes z karmelem pomarańczowym

    Jestem skłonna uwierzyć, że niedziela została specjalnie wymyślona, aby celebrować śniadania. Podświadomie układam dzień tak, aby co najmniej do południa nie mieć żadnych zobowiązań. Dlatego, gdy wczoraj wpadłam na pomysł zorganizowania śniadania dla kilku osób i zrobienia wieży z pancakesów prędko ugryzłam się w język. Mimo, że uwielbiam gotować dla przyjaciół, dawno nie czułam takiej ulgi, że niedzielne śniadanie po długiej sobotniej imprezie okaże się bezstresowe.
    Powoli smażyłam naleśnika za naleśnikiem, od czasu do czasu podjadając coś z lodówki, więc gdy wreszcie udało mi się skończyć zabawę, nie byłam już ani trochę głodna. Dwadzieścia naleśników oblanych karmelem przypadło więc tylko jednej osobie.
    Pomarańczowy karmel to naprawdę dobra alternatywa dla tradycyjnie podawanego do pancakes syropu klonowego. Ostrzegam jednak, że to niezwykle sycąca forma śniadania.

Pancakes z karmelem pomarańczowym:

– 2 kubki mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki cukru
– 1 opakowanie serka homogenizowanego (160 g)
– skórka z 1 pomarańczy
– 1 laska wanilii
– duża szczypta soli
– 1,5 kubka mleka
– 1 łyżka metaxy lub innego alkoholu
– 1 łyżka cynamonu
– sok z 1 cytryny

Karmel:
– pół kubka cukru
– pół kubka soku wyciśniętego z pomarańczy
– duża szczypta soli


  1. Pomieszaj wszystkie składniki na pancakes trzepaczką (laskę wanilii wcześniej przekrój na pół i użyj tylko ziarenek ze środka).
  2. Przygotuj karmel. Na suchą patelnię wysyp cukier i podgrzej chwilkę na dużym ogniu, aż zacznie się odrobinę rozpuszczać. Dodaj szczyptę soli i wylej sok na patelnię. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając około 8 minut. Gdy bardzo mocno bulgocze, zmniejsz nieco ogień. Odstaw karmel na bok.
  3. Pancakes smaż na oleju, wlewając na patelnię grubą  na ok. pół centymetra warstwę ciasta. Smaż z dwóch stron i odkładaj na talerz.
  4. Podawaj pancakes oblane karmelem.

Śliwka