Pancakes z jagodami i czekoladą

Pancakes z jagodami i czekoladą

    Od kiedy pojawiły się jagody, smażyłam te puszyste naleśniczki już kilka razy. Zrobiłam je po raz pierwszy spontanicznie, kiedy przed spotkaniem z przyjaciółką dostałam smsa z prośbą o coś słodkiego. Zniknęły wtedy szybciej niż zajęło mi ich przygotowanie, a sytuacja zdążyła się powtórzyć.
    Trudno mi było podać przepis, nie tylko dlatego, że najlepsze receptury czasem warto zostawić tylko dla siebie, ale także dlatego, że za każdym razem robię je na oko. Stwierdziłam jednak, że pięknymi i pysznymi rzeczami trzeba się dzielić z innymi, dlatego postanowiłam wykorzystać pretekst i obiecałam przygotować je raz jeszcze, aby dokładnie odmierzyć składniki.
    „Pankejksami” z jagodami i groszkami czekoladowymi miło zacząć dzień, wiem, że ten będzie niezwykle udany. Jadę z przyjaciółmi na Kaszuby spać pod gołym niebem i gotować bez prądu nad skwierczącym ogniskiem. Szkoda tylko, że nie uda mi się zapakować kilku placuszków do pudełka, wszystkie zostały już zjedzone 🙂

Pancakes z jagodami i czekoladą:

  • 375 g mąki pszennej (u mnie typ 450)
  • 380-400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 70 g cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łyżek jagód
  • 4 łyżki groszków czekoladowych

  1.  W rondelku topimy masło, a następnie studzimy.
  2. Mąkę przesiewamy do misy razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy połowę mleka i mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy rozbełtane jajka i dalej mieszamy.
  3. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego powoli wlewamy resztę mleka oraz roztopione masło. Na koniec dodajemy jagody i groszki czekoladowe, całość jeszcze raz mieszamy.
  4. Pancakes „smażymy” na rozgrzanej suchej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Dodatkowy tłuszcz nie powinien być potrzebny, ponieważ w cieście jest już topione masło. Ciasto wykładamy na patelnię dużą łyżką. Jeden placuszek to mniej więcej 2 łyżki ciasta.

Tosia