0

Pancakes z bekonem i syropem klonowym

KolacjaŚniadanieŚniadanie do łóżkaNa talerzuSezon naTydzień z domowym fast foodem
Wskazówki

* można pominąć lub zastąpić laską wanilii (wydrążonymi z niej ziarenkami).

Pancakes z bekonem i syropem klonowym

    Długo zastanawiałam się jak z pompą zakończyć nasz tydzień z domowym fast foodem. Zgodnie z niedzielnym zwyczajem, wypadało postawić na coś śniadaniowego, jednak pasującego do trwającego cyklu. Wtedy przypomniało mi się jak od dawien dawna zabieram się za pancakes z bekonem i syropem klonowym. Nie potrafię wytłumaczyć sobie dlaczego nie przygotowałam ich wcześniej.
    Dla niektórych to połączenie może wydać się zaskakujące- bekon ze słodkimi naleśnikami i to jeszcze polany syropem klonowym?! Jednak taki śniadaniowy przysmak to absolutny amerykański klasyk. Jeśli nie wierzycie więc mi, musicie przyjąć argument, że miliony ludzi nie mogą się mylić.
    Do takich połączeń ciągnie mnie od zawsze. Najbardziej smakują mi burgery w bułce brioche, uwielbiam tostować chałkę i zalewać ją sosem tatarskim, a i słodka maślana bułka najlepiej smakuje mi z szynką i pomidorem. Dla mnie słodkie pieczywo, czy naleśniki lub gofry po prostu stworzone są do wytrawnych dodatków. A to połączenie sprawia, że milknę. Rzadko mi się to zdarza.
    Jeśli wciąż nie jesteście przekonani, to przecież nic nie zaszkodzi spróbować. Tym bardziej, że pancakesy smaży się szybko, bo dzięki gęstej konsystencji ciasta nie rozlewa się ono na boki. Można przetestować wersję z bekonem i syropem, a gdyby wam nie smakowała, możecie przecież dodać słodkie dodatki, lub pozostać przy syropie.

Pancakes z bekonem i syropem klonowym:

– 250 g mąki pszennej
– 50 g roztopionego masła
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 35 g cukru
– 2 jajka
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*
– 180 ml mleka

– tłuszcz roślinny i masło- do smażenia

– 10 plastrów bekonu lub innej szynki dojrzewającej
– syrop klonowy do polania


  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  2. Dolej mokre składniki- wystudzone roztopione masło, jajka, ekstrakt i mleko.
  3. Rozmieszaj masę trzepaczką. Powinna być gęsta jak śmietana.
  4. Rozgrzej na patelni łyżkę tłuszczu i łyżkę masła. Nakładaj na patelnię łyżką masę wielkości pancakesów, które chcesz uzyskać. Smaż z dwóch stron aż zbrązowieją. Powinny urosnąć na patelni za sprawą proszku do pieczenia.
  5. Powtarzaj czynności w stosunku do kolejnych placuszków. Nie ma potrzeby dokładania tłuszczu za każdym razem. Nakładaj kolejną potcję tłuszczu i masła, gdy patelnia będzie już sucha.
  6. Wykładaj placki na ręcznik papierowy.
  7. Usmaż bekon. Możesz użyć patelni po pancakesach, lub smażyć go równolegle obok (dzięki temu wszystkie składniki pozostaną ciepłe)
  8. Włóż bekon między wieżyczki pancakesów i całość podawaj polaną syropem klonowym.

Śliwka