0

Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym

Wskazówki

*Olej roślinny w przypadku kiedy wybieramy wersję smażoną, wtedy wrzucamy paluszki na rozgrzany tłuszcz, smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

**Jak czyścimy kurki? Grzyby wrzucamy do miseczki, dodajemy pół łyżeczki soli, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym.

Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym

„Mięso/rybę zjedz, ziemniaki zostaw” – pamiętacie to powiedzonko mówione przez starszych, gdy w czasach przedszkolnych modliliście się nad talerzem? Przy swoich dzieciach możecie o tym zapomnieć. Oto ziemniaczano-rybne paluszki, w których przemycicie dzieciom jednocześnie rybę i ziemniaki. Paluszki można przygotować w wersji smażonej lub pieczonej. Polecam serwować je z sosem kurkowym na bazie serka topionego, ale równie dobrze będą smakowały z sosem czosnkowym, czy ketchupem. Paluszki można śmiało mrozić i odgrzewać w piekarniku.

Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym

  • Ryba gotowanie:
  • 500 filetu z dorsza (u mnie bałtycki)
  • 350 ml mleka
  • plaster cytryny
  • gałązka rozmarynu
  • ziarenko ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren pieprzu (u mnie różowego)
  • szczypta soli
  • Paluszki:
  • ugotowana ryba
  • 250 g ziemniaków
  • beszamel
  • 2 jajka
  • łyżeczka musztardy
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g płatków kukurydzianych lub bułki tartej
  • olej roślinny*
  • Beszamel:
  • 200 g mleka, w którym gotowała się ryba
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Sos kurkowy:
  • 200 g kurek**
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • gałązka rozmarynu
  • 150 g serka topionego
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka masła klarowanego

I etap:

  1. Gotujemy ziemniaki we wrzącej, posolonej wodzie, następnie rozgniatamy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę.
  2. Umytą i osuszoną rybę oczyszczamy z ości i skóry. Kroimy na paseczki podobnej długości. Wrzucamy do garnka z gotującym się mlekiem z przyprawami. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Odsączamy, kawałki ryby dodajemy do ziemniaków.
  3. Odlewamy 200 ml mleka, w którym gotowała się ryba. W rondlu topimy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę, mieszamy i krótko podsmażamy. Gdy zasmażka się zarumieni, wlewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 minuty, przez cały czas mieszając i pilnując by sos się nie przypalił. Gęsty beszamel przyprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Krótko studzimy.

II etap:

  1. Do ryby z ziemniakami dodajemy beszamel, masę mieszamy i przekładamy do keksówki (10×22 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika.
  2. Po tym czasie wyciągamy masę z formy i kroimy na 10 pasków.
  3. Każdy z nich obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku z musztardą i w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  4. Tak przygotowane paluchy smażymy* lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
  5. Podajemy z sosem kurkowym lub czosnkowym.

Sos kurkowy:

  1. Na maśle podsmażamy oczyszczone kurki z posiekanym rozmarynem i papryczką chilli.
  2. Po ok. 5 minutach dodajemy serek topiony, chwilę podsmażamy. Gęsty sos rozcieńczamy dolewając mleko. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.