Owsiane mango lassi

Owsiane mango lassi

Niezależnie od pory roku, miło jest zacząć dzień od owocowego koktajlu. Wiadomo, że latem mamy większe pole do popisu, bo sezonowych owoców do wyboru o wiele więcej. Do tego zimą chętniej sięga się po rozgrzewające jaglanki i owsianki, a popija je naparami lub kawą. Od czasu do czasu jednak mam ochotę na owocową energię od rana, a przecież zimą też się da zrobić pyszny koktajl. Wtedy zazwyczaj sięgam po mango, które uwielbiam, a o którym trochę zapominam, gdy na straganach pojawiają się pierwsze porządne truskawki.

Utrzymując hinduski klimat z poprzedniego wpisu o samosach, postanowiłam dziś zmiksować mango lassi. Jednak, aby napój był w bardziej śniadaniowym klimacie, dodałam do niego płatki owsiane. Dzięki temu powstała owsianka do picia, którą szybko się robi i jeszcze szybciej wypija 🙂


 Owsiane mango lassi:
  • dojrzałe mango
  • 50 g płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 50-100 ml mleka
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)

  1. Obrane i pokrojone mango wrzucamy do wysokiego naczynia.
  2. Dodajemy płatki, jogurt, miód, sok z cytryny i ewentualne przyprawy.
  3. Miksujemy blenderem na gładki napój, dolewamy taką ilość mango, aby otrzymać koktajl o idealnej konsystencji.

 Tosia