Orkiszowa tarta z truskawkami i bezową pianką

DeseryPrzekąskiTruskawkiSezon naZ warzywniaka

Orkiszowa tarta z truskawkami i bezową pianką

Majka Jeżowska śpiewała, że „Wszystkie dzieci nasze są” – nie wiem, nie mnie to oceniać, ale jestem pewna, że wszystkim dzieciom smakowałaby dzisiejsza tarta! Na pewno „Basia, Michael, Małgosia i John” by to potwierdzili, szczególnie w tak radosne święto 🙂

Kruche ciasto, pieczone truskawki, bezowa pianka, świeże truskawki i listki bazylii. Robi się ją niezwykle szybko, a jeszcze szybciej zjada. Podałam ją wczoraj w ramach deseru na obiedzie u babci i zanim na stół dotarły do niej lody jako dodatek, została już zjedzona prawie w całości. To dla niej najlepsza recenzja, bo tylko przy dobrym cieście nie czeka się już na lody.

Tak naprawdę, rustykalna tarta zawijana w ten sposób nosi nazwę galette. Uznałam jednak, że w wersji orkiszowej nazwa byłaby zbyt skomplikowana jak na tak łatwą tartę.

Jeszcze kilka wskazówek co do przepisu. Mąkę orkiszową można śmiało zastąpić klasyczną pszenną, proporcje się nie zmienią. Z bezowej pianki pozwalam zrezygnować, tarta obroni się nawet bez słodkiej chmurki, wystarczy truskawkowe nadzienie i odrobina cukru pudru.


Orkiszowa tarta z truskawkami i bezową pianką:
Ciasto:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g zimnego masła
  • żółtko
  • 5 łyżek cukru (u mnie cukier z wanilią)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g truskawek + 50 g
  • 2 łyżki cukru (u mnie z wanilią)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

 Pianka bezowa:

  • białko
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu winnego

Wierzch:

  • jajko rozbełtane z łyżeczką mleka (opcjonalnie)
  • cukier puder
  • listki bazylii

  1.  Masło drobno kroimy, łączymy z mąką, żółtkiem, cukrem i solą. W trakcie zagniatania dodajemy zimnej wody, aby ciasto się łatwiej wyrobiło.
  2. Ukształtowaną kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. W tym czasie umyte truskawki obieramy z szypułek, kroimy w cząstki i mieszamy z cukrem oraz mąką.
  4. Schłodzone ciasto przekładamy na arkusz pergaminu, oprószamy odrobiną mąki i wałkujemy ja okrągły placek.
  5. Wierzch ozdabiamy truskawkowym farszem, a boki ciasta zawijamy ku środkowi. Ciasto można dodatkowo posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, ale nie jest to konieczne.
  6. Tak przygotowaną tartę wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.
  7. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, a na koniec dodajemy jeszcze ocet i jeszcze raz mieszamy.
  8. Po 20 minutach wyjmujemy tartę z piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Wierzch ozdabiamy bezową pianką i ponownie wstawiamy do piekarnika.
  9. Tartę pieczemy jeszcze 15 minut. Upieczoną dekorujemy z wierzchu plasterkami truskawek, listkami bazylii i posypujemy cukrem pudrem.

Tosia