Orange brownie cookies

Boże NarodzenieDeseryCzekoladaPomarańczeBoże narodzenieSłodka sobota

Orange brownie cookies

Jeśli chcecie być w te święta fajni, upieczcie pomarańczowe ciasteczka brownie. W pierwszym zetknięciu mogą wydawać się trochę szorstkie i chrupiące, ale przy bliższym poznaniu okazuje się, że mają wilgotne czekoladowe wnętrze. Czekolada gra tu główną rolę, ale w tle dopełnia je intrygująca pomarańczowa nutka, o której trudno zapomnieć.


Orange Brownie cookies 

  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 75 g drobnego cukru
  • 75 g trzcinowego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta przyprawy do piernika (można pominąć)
  • łyżka pomarańczówki (można pominąć)

  1. W kąpieli wodnej, w misce nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuszczamy masło z czekoladą i sokiem z pomarańczy – mieszamy i studzimy.
  2. W misie ucieramy jajka z cukrem, skórką pomarańczową, przyprawą do piernika i pomarańczówką na puszystą masę.
  3. Dodajemy przestudzoną czekoladową masę, ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  5. Dwie blachy wykładamy pergaminem. Przy pomocy 2 łyżeczek formujemy kulki (trochę większe od wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie spłaszczamy łyżką zwliżoną wodą.
  6. Tak przygotowane ciastka układamy w odstępach na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 12 minut, studzimy na kuchennej kratce.

Tosia