0

Naleśniki z karobem i smażonymi truskawkami

Wskazówki

* można zastąpić 10 gramami kakao
**można użyć zwykłej mąki pszennej

Naleśniki z karobem i smażonymi truskawkami

Kilka lat temu, południowa Portugalia. Znajomy zabiera nas do schowanej w głębi miasteczka knajpki odwiedzanej głównie przez lokalesów. Wymęczeni po długiej podróży rzucamy się na jedzenie i zbyt dużą ilość alkoholu. Gdy cucę się espresso, pada hasło, że koniecznie musimy zjeść tutejsze ciasto z którego słyną gospodarze.

Cooo too? Pytam ze zdziwieniem, gdy na talerzu przede mną pojawia się coś co przypomina ciasto czekoladowe, jednak jest znacznie delikatniejsze. To alfarroba, po polsku karob, często używają go tu do ciasta, słyszę w odpowiedzi. Nie wiem, czy to urok tamtego wieczoru, czy czysta kulinarna ciekawość nieznanego, ale karob zakorzenił się w mojej pamięci.

Po powrocie widziałam go w asortymencie kilku sklepów ekologicznych, ale jakoś nie byłam gotowa, żeby zmierzyć się z tematem karobowego ciasta. Aż tu nagle, znienacka, przysłano mi go w Cudmiód boxie. Drogi karobie, czas poeksperymentować.

Zaczęłam od śniadania. Ponieważ dzisiaj zaskoczyły mnie zamknięte sklepy, musiałam pracować na tym co miałam. A miałam truskawki, które zjadam ostatnio kilogramami o każdej porze dnia.

Naleśniki w smaku podobne są nieco do naleśników z dodatkiem kakao. Niech najlepszą rekomendacją będzie to, że jedząc dosłownie jęczeliśmy z radości:)


Naleśniki z karobem i smażonymi truskawkami:

Naleśniki:
– 3 jajka
– 20 g karobu w proszku*
– 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej**
– 40 g cukru
– 2 szczypty soli
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 130 ml mleka

Truskawki:
– 300 g truskawek
– 6 łyżek brązowego cukru
– 6 łyżek masła
– olej rzepakowy do smażenia
– ewentualnie świeża bazylia lub mięta do udekorowania


  1. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki. Odstaw na bok.
  2. W misce pomieszaj składniki na naleśniki i roztrzep je trzepaczką, żeby stworzyć jednolitą masę.
  3. Wylej odrobinę oleju na patelnię, rozsmaruj go papierowym ręcznikiem i wlej chochlę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię. Smaż z dwóch stron (przerzucaj delikatnie, gdyż ciasto jest nieco delikatniejsze niż zwykłe ciasto naleśnikowe) i odłóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Usmaż wszystkie naleśniki powtarzając te czynności.
  4. Podziel truskawki na 6 części po 50 g.
  5. Przygotuj każdą porcję poprzez podsmażenie 1 łyżki masła z 50 g truskawek i 1 łyżką brązowego cukru. Smaż je przez ok. 2 minuty a następnie obsmaż złożonego naleśnika w powstałym truskawkowym syropie.
  6. Podawaj naleśnika z truskawkami i syropem. Możesz udekorować świeżą bazylią lub miętą.
  7. Naleśniki będą dobrze smakować również z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Śliwka