Najlepsze leniwe

DeseryKolacjaTwarógAkademia burczymiwbrzuchuNa talerzuSłodka sobota
Wskazówki

*W przypadku chudego twarogu warto dać do ciasta 2 łyżki topionego masła

Najlepsze leniwe

Leeeeeeniwie zapraszam na leniwe.

Leniwe

  • 300 g półtłustego twarogu (u mnie ze Strzałkowa)*
  • 2 jajka
  • 125 g mąki pszennej

Pistacjowa bułka tarta:

  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanych drobno pistacji
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  1. Twaróg rogniataamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy żółtka.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę.
  3. Do twarogu dodajemy mąkę na przemian z ubitymi białkami.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, zagniatamy w kulę, odrywamy po kawałeczku i formujemy okrągłe kluseczki lub dzielimy na dwie części, robimy wałeczki i kroimy na ukos w romby.
  5. Tak przygotowane kluseczki kładziemy na oprószonej mąką tacy.
  6. Wrzucamy do wrzącej i posolonej wody. Gotujemy ok. 3 minuty lub do momentu wypłynięcia na wierzch.
  7. W tym czasie na patelni rumienimy bułkę tartą z pistacjami. Dodajemy po kawałeczku masła i rozpuszczamy cały czas mieszając. Złocistą bułką tartą polewamy gorące leniwe.