Musztardowe nuggetsy i pieczone frytki

Musztardowe nuggetsy i pieczone frytki

Inspiracji można szukać w wielu miejscach. Przeglądając książki kucharskie, wertując kartki świeżo wydanych magazynów kulinarnych, zerkając w ekran telewizora. Podróżując po świecie, odwiedzając lokale gastronomiczne, prowadząc rozmowy ze znajomymi, słuchając muzyki. Jeśli jednak nie masz w sobie odwagi, wystarczająco rozwiniętej wyobraźni i miłości do jedzenia, to każde Twoje danie będzie nudne i bez smaku.
Dlatego uważam, że nie trzeba być wykształconym kucharzem i obytym na salonach smakoszem, by tworzyć znakomite dania. Wystarczy odrobina pasji, a inspirację można znaleźć nawet w prawie pustej lodówce.
W życiu cenię sobie harmonię, poszukuję jej także w kuchni. Jednego dnia potrafię wyprawić wystawną kolację, korzystając z ekskluzywnych produktów. Następnego dnia (szczególnie, gdy zbliża się koniec miesiąca) mogę cieszyć się najprostszym obiadem, przygotowanym z ostatnich składników z kuchennych zapasów. Co prawda zawsze pod ręką mam swoje ulubione przyprawy, które przyjaciele przywożą mi z podróży, one niezwykle urozmaicają proste potrawy. Czasem nie są wcale potrzebne do przyrządzenia szybkiej, domowej przekąski.
W dzisiejszym przepisie, nawiązującym do Tygodnia z 5 składnikami, nie występują inne przyprawy niż sól i pieprz. Dodatkowym wzbogaceniem smakowym jest tu musztarda. Reszta składników to piersi kurczaka, płatki kukurydziane, ziemniaki, oliwa i mąka. Chyba prościej być nie może. A przekąska wyszła z tego znakomita 🙂
Ps. Jeśli zdecydujecie się na 6 składnik, polecam wymieszać miód z musztardą jako dip.

Musztardowe nuggetsy z kurczaka:

  • podwójna pierś kurczaka
  • płatki kukurydziane
  • mąka pszenna
  • łyżeczka musztardy
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • oliwa/olej rzepakowy
  1. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Piersi kroimy w kawałki o wymiarach ok. 2×3 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Jeśli jest taka potrzeba, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
  2. Do głębokiej miseczki wbijamy jajko, dodajemy musztardę i roztrzepujemy trzepaczką.
  3. Bierzemy drugą miseczkę i wsypujemy mąkę pszenną. Do moździerza lub foliowej torebki wsypujemy płatki kukurydziane i rozcieramy je lub uderzamy wałkiem, aby były drobniejsze. Gotową panierkę wsypujemy do głębokiego talerza.
  4. Przyprawione kawałeczki kurczaka obtaczamy w mące, następnie maczamy w jajku i przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi. Dokładnie obtoczone kawałki mięsa w płatkach kukurydzianych odkładamy na talerz/tackę.
  5. Na patelnię wlewamy oliwę lub olej rzepakowy. Tłuszcz rozgrzewamy. Nuggetsy smażymy po kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie rumiana.
  6. Usmażone nuggetsy odsączamy z tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.

Pieczone musztardowe frytki:

  • kilka ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  1. Ziemniaki obieramy, opłukujemy pod zimną woda i osuszamy. Kroimy w cienkie słupki, przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. W miseczce mieszamy musztardę z oliwą, wrzucamy do środka przyszłe frytki i dokładnie mieszamy. Przekładamy ziemniaki na blachę wyłożoną pergaminem, tak aby się ze sobą nie dotykały.
  3. Frytki pieczemy przez 20-25 minut, w temperaturze 190 stopni.

Tosia