Mus jabłkowy z wodą różaną

DeseryPrzekąskiŚniadanieJabłkoRóżaSezon naW szklanceZ warzywniaka

Mus jabłkowy z wodą różaną

    Myślałam i myślałam aż wymyśliłam plan na jesień i zimę. Zawinę się w mój gruby, mięciutki sweter, będę jeść mus jabłkowy i pić kakałko. Żaden chłód już mnie więcej nie skrzywdzi.
    Na pomysł wpadłam wczoraj. Najpierw rzuciłam się w sklepie na najgrubszy sweter, a później się rozchorowałam (znowu, znowu, znowu…). Najwidoczniej sweter chciał, żebym w pełni wykorzystała jego możliwości.
    Chorowanie ma swoje dobre strony. Wreszcie możesz pozwolić sobie na chwilę dla siebie, celebrując ją z właściwą powagą. Jako rekwizyt przyda się mus jabłkowy. Wyjadany łyżką prosto z kubeczka, gdy jest jeszcze ciepły. I może normalnie nie prezentowałabym na blogu musu jabłkowego, ale z wodą różaną tworzą tak idealną kombinację, że warto dać im odpowiedni aplauz.
    Zapamiętajcie proste równanie:
    Jabłka + róża + sweter = ratunek przed zimą.
    Wystarczy obrać jabłka ze skórki, pokroić i poczekać aż same się rozlecą. A czemu mamy czekać? Mogłbym wymyślić dużo teorii, że smaki muszą się przegryźć, ale tak naprawdę po co brudzić blender?:)

Mus jabłkowy z wodą różaną:

– 3 średnie słodko-kwaskowate jabłka
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki wody różanej
– woda


  1. Obierz jabłka ze skórek, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój jabłka na małe kawałki.
  3. W średnim garnku rozgrzej masło na małym ogniu. Podsmażaj masło aż zrobi się lekko brązowe. Dodaj jabłka.
  4. Wymieszaj jabłka z masłem i smaż kilka minut. Dodaj sok z cytryny i zalej jabłka wodą do ich wysokości.
  5. Gotuj powoli na średnim ogniu aż jabłka rozpadną się na mus i całość zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas.
  6. Gdy jabłka nabiorą już konsystencji musu dodaj wodę różaną i zamieszaj.

Śliwka