Murzynek z truskawkami

DeseryCzekoladaTruskawkiNa talerzuSezon naZ warzywniaka
Wskazówki

* Zmiksowane truskawki blenderem.

Murzynek z truskawkami

W czasie deszczu dzieci się nudzą. To chyba zły znak sugerujący, że dzieciństwo już dawno za mną. Czasem się lubię ponudzić, a ostatnio nie miałam na to nawet chwili. Znalazłam jednak czas na przygotowanie czegoś słodkiego, bo miło gdy na stole w domu stoi ciasto.

Dostałam niedawno kartonik z tabliczkami czekolady. Jak każdy normalny miłośnik czekolady,  miewam tak, że zaczynając jedną kosteczkę, kończę na tabliczce. Na szczęście zasada ta nie tyczy się czystej czekolady, a jedynie z nadzieniem lub np. bakaliami. Dlatego 2 czekoladowe tabliczki postanowiłam wykorzystać pożytecznie i upiec ulubionego murzynka.

Publikowałam już na blogu murzynkowy przepis. Jego sekretem jest dodatek dżemu/konfitury do ciasta, dzięki temu jest przyjemnie wilgotny. Tak naprawdę to czekoladowe ciasto, strukturą i smakiem przypominające coś pomiędzy murzynkiem, a intensywnym brownies.

W dzisiejszej wersji postanowiłam dodać mus truskawkowy, konkretnie zmiksowane blenderem owoce. Nie zabrakło też kawałków truskawek w cieście, a dodatkowo jeszcze ozdobiłam nimi wierzch ciasta polany czekoladą.

Do tego wszystkiego ciasto wyszło nawet trochę fit, bo upiekłam je na bazie mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Musicie koniecznie spróbować!

Ps. A przy okazji miło mi ogłosić, że to 1000 wpis na blogu 🙂


Murzynek z truskawkami:

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g musu truskawkowego *
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g truskawek

Wierzch:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • kilka truskawek

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy kawałki masła i ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i chwilę studzimy.
  2. Do ostudzonej czekolady dodajemy mus truskawkowy, rozbełtane jajka i cukier.
  3. Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy, jedynie do połączenia składników.
  4. Na koniec wrzucamy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.
  5. Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto do środka, wierzch wyrównujemy łyżką.
  6. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180, przez 40 minut.
  7. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i chwilę studzimy.
  8. W tym czasie w kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. Polewamy z wierzchu ciasto i dekorujemy kawałkami truskawek.

Tosia