Mrożony sernik jagodowy

DeseryLodyJagodySezon naSłodka sobotaZ warzywniaka

Mrożony sernik jagodowy

Mam dzisiaj prawdziwe urwanie głowy w kuchni, bo trwają u mnie przygotowania do jutrzejszej imprezy. Nie potrafię się rozdwoić, dlatego musiałam zrezygnować ze spotkania Trójmiejskich blogerek, organizowanego przez Marysię z art attack.
Dlatego będzie dziś bardzo krótko, za to konkretnie i na temat 🙂
Mam 4 powody, dla których warto zrobić ten deser:
  1. Jest sernikiem.
  2. Jest sernikiem z jagodami.
  3. Jest sernikiem z jagodami na spodzie z białą czekoladą.
  4. Jest mrożonym sernikiem z jagodami na spodzie z białą czekoladą.
Kto się skusi? 🙂

Mrożony sernik jagodowy:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 80 g cukru pudru
  • 200-250 g jagód
  • 200 g śmietanki kremówki

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

  1.  W miseczce nad rondelkiem z gotującą się wodą rozpuszczamy białą czekoladę z 3 łyżkami masła i 2 łyżkami śmietanki kremówki. W tym czasie kruszymy ciasteczka na drobny „piasek”. Możemy to zrobić malakserem lub wrzucając herbatniki do torebki i przejeżdżając po nich wałkiem.
  2. Do pokruszonych herbatników dodajemy roztopioną białą czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Tortownicę wykładamy folią spożywczą lub smarujemy masłem. Spód i boki formy wykładamy utworzoną masą ciasteczkową.
  4. Twaróg mielimy podwójnie lub korzystamy z gotowego twarogu „sernikowego”.
  5. Do misy z twarogiem dodajemy 80 g cukru pudru i śmietankę kremówkę, całość zaczynamy miksować na puszystą masę. Gdy składniki się ze sobą połączą, dodajemy jagody i dalej miksujemy.
  6. Masa serowa zabarwi się od rozgniecionych jagód. Przekładamy ją do tortownicy, wygładzamy wierzch i wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny.
  7. Po tym czasie sernik wyciągamy i dekorujemy go jagodami (można dodatkowo bitą śmietaną). Podajemy schłodzony.

Tosia