0

Mini zapiekanki z młodych ziemniaków i kopru włoskiego

KolacjaObiadKoperZiemniakSezon naZ warzywniaka

Mini zapiekanki z młodych ziemniaków i kopru włoskiego

Jak tam wasze majówki? Ogniska się palą, w grillu wciąż żarzą się węgle, a wasze brzuchy nie przyjmują kolejnych porcji jedzenia?

Choć właśnie tak wyobrażałam sobie majówkę każdego roku, w tym stawiam raczej na spokój. Owszem wybraliśmy się dość sporą ekipą przyjaciół na ukochane Kaszuby, grillowaliśmy, rozpalaliśmy ognisko i cieszyliśmy się swoim towarzystwem. Całość jednak trwała zaledwie jeden dzień (w porywach do półtora), a po powrocie nadrabiam zaległości w byciu kurą domową:)

Lubię być kurą domową, do pralki wrzucić problem wraz z głową– śpiewała Maria Peszek. W taki sposób się dzisiaj relaksuję i jak prawdziwa kurka, nie zapominam o pysznym domowym obiedzie. A co dziś na stole? Poza pieczonym w folii łososiem zrobiłam małe „czyszczenie” lodówki. W jednej z jej szuflad znalazłam młode ziemniaki i połówkę kopru włoskiego. Gdzieś po drodze przypałętał się koperek i parmezan i tak niespodziewanie powstała naprawdę dobra zapiekanka.

Można podać ją jako dodatek, w wersji mini „sufletu”, lub podwoić ilość składników i wypełnić nimi większe żaroodporne naczynie. Świetnie smakuje dodatkowo polana kefirem.


Mini zapiekanki z młodych ziemniaków i kopru włoskiego:

– 2 młode ziemniaki (średniej wielkości)
– pół kopru włoskiego
– 15 g posiekanego koperku
– 70 g kefiru
– 3 jajka
– 50 g startego na grubych oczkach parmezanu
– sól
– pieprz


  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ziemniaki dobrze umyj. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać ze skórki, ja szoruje je po prostu wypłukaną ostrą szmatką.
  3. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry.
  4. Zagotuj wodę w garnku, posól ją około 1 łyżką soli.
  5. Gdy zacznie wrzeć dodaj ziemniaki i gotuj ok. 10 minut.
  6. Gdy ziemniaki się gotują pokrój koper włoski w cienkie plastry. Odstaw.
  7. W misce pomieszaj koperek, kefir, jajka i tarty parmezan. Roztrzep widelcem lub trzepaczką, aby uzyskać jednolitą masę. Dobrze posól i popieprz. Odstaw.
  8. Odcedź ziemniaki.
  9. Przygotuj 4 żaroodporne sufletówki.
  10. Na dnie ułóż kilka plastrów ziemniaków, przykryj warstwą kopru włoskiego a następnie zalej mieszaniną jajeczną do ich wysokości. Powtórz raz jeszcze w tej samej kolejności. Na spodzie ułóż jeszcze jedną warstwę ziemniaków.
  11. Wsadź do piekarnika i piecz ok. 25 minut, aż wierzch zacznie się mocno rumienić.
  12. Podawaj ciepłe. Świetnie smakują polane kefirem.

Śliwka