Mini moussaka

KolacjaBakłażanPomidorySezon naZ warzywniaka

Mini moussaka

   Uwielbiam zapiekanki, idealnie sprawdzają się w szczególności jako jesienne rozgrzewacze. Nieskończona ilość warstw jakie można ułożyć daje niesamowite pole do eksperymentów smakowych.
Mają jednak swoje minusy, które powstrzymują mnie przed podaniem ich gościom, w szczególności, gdy chcę utrzymać całość w eleganckim klimacie- są niechlujne. Już samo krojenie, przynajmniej u mnie, zawsze kończy się rozbabranymi, dalekimi od symetrii kawałkami, a nawet gdy wyjdzie pozornie dobrze i tak trzeba dodać jakiś odwracający uwagę szczegół, aby uniknąć brei na środku talerza.
   Jak się od tego uchronić? Zrobić zapiekankę w wersji mini!
   W sufletówkach można zapiec wszystkie składniki, które stworzą idealną, jedną porcję (no może jednak dla niektórych żarłoków niewystarczającą). Wszystko w jednym naczyniu, zero krojenia, dwa razy mniej zmywania:)
   Dzisiaj smakowo postawiłam na grecką klasykę- Moussakę. Czyli bakłażany przekładane mięsem mielonym w pomidorowym sosie, pod beszamelowym przykryciem. Jest niezwykle miękka i idealnie rozgrzewa w te ponure jesienne wieczory. No i nawet teraz, dodając notkę, zanurzam łyżeczkę w kolejne naczynie, wygrzebując jeszcze ciepłe porcje. Może jednak taka porcja nie wystarczy?:)

Mini mussaka:
– 1 duży bakłażan (12 plastrów)
– 100 g fety
– oliwa z oliwek
– sól

Mięso:

– 500 g mielonego mięsa wołowego
– pół cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 15 zielonych oliwek
– 10 czarnych oliwek
– garść świeżej pietruszki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka musztardy
– 150 g przecieru pomidorowego
– sól
– pieprz

Beszamel:

– 3  łyżki masła
– 3  łyżki mąki
– 250 ml mleka
– gałka muszkatołowa
– sól
– pieprz


  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją grillowania z góry.
  2. Pokrój bakłażana na plastry grubości 1 cm. Powinny być trochę szersze niż średnica sufletówki, gdyż skurczą się podczas pieczenia.
  3. Nasmaruj blachę oliwą, obsyp plastry bakłażana solą z dwóch stron i ułóż na blasze. Wstaw blachę na górną półkę piekarnika i grilluj bakłażany przez ok. 7-8 minut aż zbrązowieją. Wyjmij i ostudź.
  4. Włóż mięso do miski. Posiekaj oliwki, cebulę, czosnek i pietruszkę- dorzuć do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i musztardą. Całość dokładnie pomieszaj.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć mięso. Smaż aż zmieni kolor, a wyciekające z niego soki odparują. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  6. Przygotuj beszamel. W garnuszku rozgrzej masło, a gdy zacznie skwierczeć, wrzuć mąkę i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Wszystkich czynności dokonuj na stosunkowo małym ogniu. Dolej mleko w letniej temperaturze i mieszaj trzepaczką aż sos znacznie zgęstnieje (potrwa to niecałą minutę). Odstaw z ognia, dopraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  7. W sufletówkach ułóż po kolej- plaster bakłażana, pokruszoną warstwę fety, mięso, kolejny plaster bakłażana, mięso i przykrywającą całość warstwę beszamelu.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (bez funkcji grillowania). Wstaw sufletówki do środka na 15 minut. Po upływie tego czasu zmień na funkcję grillowania z góry i piecz aż beszamel zbrązowieje.
  9. Wyjmij i chwilę ostudź (całość jest bardzo gorąca!).

Śliwka