Mini mazurki z czekoladą, karmelem i gruboziarnistą solą

Wskazówki

– 4 mini mazurki można połączyć w jeden duży o średnicy ok. 25 cm

Mini mazurki z czekoladą, karmelem i gruboziarnistą solą

Znudzeni klasycznymi mazurkami? Przygotowałam przepis, który zaskoczy was nie tylko mini formą, ale też zszokuje domowników przy wielkanocnym stole dodatkiem gruboziarnistej soli. Pamiętam, że pierwszy raz spotkałam się z tym dodatkiem do czekolady w Barcelonie. Byłam totalnie sceptyczna- sól do czekolady? Ale zakochałam się od pierwszego spróbowania. Zaryzykuję nawet teorię, że czekolada i sól są dla siebie stworzone. Nie wierzycie? Spróbujcie koniecznie. Może na chwilę odwróci to uwagę od pytań o wasz stan cywilny i planów powiększenia rodziny:)


Mini mazurki z czekoladą, karmelem i gruboziarnistą solą

Kruchy spód:

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 opakowanie mascarpone (500 g)
  • 1 opakowanie serka philadelphia (125 g)
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 50 g cukru pudru

Karmel:

  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

+ gruboziarnista sól


Kruchy spód:

  1. Do miski wrzuć wszystkie składniki. Masło poszatkuj na małe kawałki, gdy już będzie obtoczone w mące.
  2. Zgnieć ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
  3. Wyłóż dno foremek (lub jednej większej formy) i ścianki ciastem. Zrób na całej powierzchni dziurki widelcem.
  4. Wstaw foremki do lodówki na ok. 30 min.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz spody ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjmij i ostudź.

Krem:

  1. połącz ze sobą wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki.

Karmel:

1. kremówkę wyjmij z lodówki i rozgrzej (np postaw na kaloryferze)

2. cukier wrzuć do garnka. zacznij podgrzewać na średnim ogniu, a gdy cukier zacznie się topić i zrobi się lekko brązowy, podnieś garnek, pokręć nim aby przemieszać i zdejmij z ognia.

3. dodaj wodę i wrzuć z powrotem na palnik. poczekaj aż woda nieco wyparuje, a bąbelki będą wyglądały na „lepkie”.

4. dodaj kremówkę, przemieszaj i znowu poczekaj aż część wyparuje i będzie miała bardziej lepką konsystencję. dodaj wtedy masło i gotuj jeszcze minutę.

6. zdejmij z ognia. jeśli karmel wyszedł zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go kremówką.

Ostatnie szlify

  1. nałóż krem na wystudzone spody.
  2. polej mazurki karmelem.
  3. posyp mazurki porządną szczyptą gruboziarnistej soli.

Śliwka