Meksykański zapiekany kalafior

Meksykański zapiekany kalafior

Viva Mexico! Co łączy Meksyk, dobrej jakości kawę i kalafiora? Na pierwszy rzut oka nic, ale ja postanowiłam te 3 składniki połączyć w coś wyjątkowego, a to wszystko z okazji pojawienia się w portfolio Nescafe Dolce Gusto nowej kapsułki- Grande Mexico z organicznych ziaren Arabika i Robusta dojrzewających właśnie w Meksyku.

Wróćmy do kalafiora. Od zawsze uważałam, że jest on świetnym nośnikiem smaku. Smakuje świetnie na surowo, w surówkach i sałatkach, ale wychodzi z niego prawdziwy zorro po zapieczeniu, wydobywamy z niego wtedy najsłodsze nuty. Najpierw ugotowałam go z dodatkiem mleka (dzięki temu jest cudownie delikatny), następnie wysmarowałam wyjątkową glazurą na bazie świeżo zaparzonej kawy Grande Mexico z dodatkiem typowo meksykańskich przypraw i chwilę zapiekłam z tartym serem.

Ale jak wiadomo, w kuchni kluczem są dodatki. Na ich poziomie rozegra się niezły Meksyk! Mamy tu limonkę, kolendrę, a całość posypujemy pokruszonymi nachosami. Zakładam wam, że to danie pokaże wam pełną gamę możliwości niepozornego kalafiora.


Meksykański pieczony kalafior (2 porcje)

  • 1 główka kalafiora

glazura:

  • pół filiżanki kawy Grande Mexico Nescafe Dolce Gusto
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli

gotowanie:

  • woda
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

dodatki:

  • kawałek żółtego sera
  • 2 limonki pokrojone w ćwiartki
  • świeża kolendra
  • garść nachos

  1. Kalafiora dzielimy na większe różyczki.
  2. Wrzucamy różyczki kalafiora do garnka, wlewamy szklankę mleka i dolewamy tyle wody, aby przykryła kalafiora. Dodajemy sól, cukier i gotujemy ok. 12 minut.
  3. Odcedzamy kalafiora i rozkładamy go na żaroodpornej blasze.
  4. Przygotowujemy glazurę. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy i czekamy ok. 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i smarujemy kalafiora glazurą za pomocą pędzelka.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  6. Na posmarowanego glazurą kalafiora ścieramy ser na grubych oczkach. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
  7. Gotowego kalafiora solimy, posypujemy kolendrą, układamy dookoła limonki (którymi później go skropimy) i posypujemy rozkruszonymi nachos.

Śliwka