Mazurek Bounty

Mazurek Bounty

Ależ ja się stęskniłam za gotowaniem przez te trzy tygodnie urlopu! Po powrocie do domu zmierzyłam się z mini jetlagiem, trochę odpoczęłam po podróży i szybko zabrałam się za spisywanie pomysłów na wiosenne przepisy. Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez mazurka, a jakoś tak się złożyło, że co roku dzielę się z Wami chociaż jednym przepisem.

Oto lista mazurkowych pomysłów:
Mazurek Dacquoise 
Mazurek z mango curd i bezą
Mini mazurki z solonym karmelem i bananem
Mazurek różany z białą czekoladą
Mazurek z domowym kajmakiem

W Indonezji spędziłam trzy dni na wyspie Gili Meno, gdzie nie funkcjonuje ruch motoryzacyjny, a na jedzenie w knajpach czeka się minimum godzinę. Podobno kręcono tam rajską reklamę Bounty! Tak się składa, że przywiozłam ze sobą prażone wiórki kokosowe, zatem wybór był oczywisty. W tym roku na świątecznym stole królować będzie mazurek Bounty 🙂

Mazurek Bounty
Kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Kokosowe:

  • 100 g śmietanki kremówki
  • 50 g białej czekolady
  • 25 g masła
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 15 g cukru pudru
  • łyżka śmietankówki/malibu/rumu/wódki ananasowej

Czekolada:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • prażone wiórki kokosowe

 

  1.  Do misy lub na stolnice wsypujemy mąki, cukier puder, sól. Dodajemy żółtko, posiekane zimne masło i łyżkę wody. Całość zagniatamy krótko, jedynie do połączenia składników w kulę. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. W rondelku gotujemy kremówkę z masłem. Wrzucamy połamaną białą czekoladę do bulgoczącej się masy i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy do masy cukier puder z wiórkami kokosowymi i alkoholem, energicznie mieszamy. Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy w dowolny kształt, ja wybrałam długi prostokąt. Ciasto nakłuwamy z wierzchu widelcem, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  4. Kruche ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, najlepiej do momentu, aż będzie delikatnie rumiane.
  5. Upieczony spód studzimy na kuchennej kratce. Następnie wykładamy na niego kokosową masę smarując na całej powierzchni.
  6. W miseczce nad gotującą się wodą umieszczamy kostki czekolady z masłem. Mieszamy.
  7. Roztopioną czekoladę wylewamy na masę kokosową i wyrównujemy. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi.
  8. Mazurek przed podaniem schładzamy w lodówce.