Masło bananowe

Masło bananowe

    Ten tydzień minął mi wyjątkowo szybko. Każdą wolną chwilę spędzałam w kinie, ciesząc się, że Festiwal Polskich Filmów Fabularnych odbywa się tak blisko mego domu.
    Dzisiejszego śniadania nie sfotografowałam, bo odbywało się w wyjątkowo leniwej atmosferze w trakcie wyjazdu z przyjaciółmi na Kaszuby. Za to sobotni poranek przywitałam śniadaniem, którym chyba nie pogardziłaby żadna małpa!
 Zrobiłam bowiem bananowe masło, które wspaniale nadaje się jako krem kanapkowy. Wystarczy kilka bananów, cukier trzcinowy, sok z cytryny i 10 minut. Masło wzbogaciłam dodatkowo ziarenkami wanilii, chociaż czuję, że dodatek cynamonu, czy kakao byłby tutaj równie słuszny.
    Po słodkim śniadaniu wybrałam się na Jesienną wymianę książek organizowaną przez Trójmiejskie blogi. Do domu wróciłam z trzema powieściami i przypinką „Nie oceniam książki po okładce”, którą można było zrobić samodzielnie na miejscu. Naprawdę świetna inicjatywa, dlatego nie mogłam się powstrzymać, by o niej nie wspomnieć.
    Pomysł na masło bananowe pojawił się zupełnie przypadkowo, gdy przeglądałam kiedyś przy kawie kopalnię inspiracji – Pinterest. Natrafiłam na zdjęcia Monkey butter sprzedawanych w uroczych słoiczkach. Tak mi się spodobały, że od razu zapisałam hasło „masło bananowe” w magicznym notatniku z pomysłami do zrealizowania w kuchni.

Masło bananowe:

  • 5 bananów (ok. 0,5 kg)
  • 6-8 łyżek mleka kokosowego (u mnie gęsta śmietanka kokosowa, którą można zastąpić krowim mlekiem lub nawet wodą, ale w mniejszej ilości – ok. 5 łyżek)
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół laski wanilii (można pominąć lub zastąpić łyżeczką ekstraktu z wanilii)

  1. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kroimy w kostkę.
  2. Kawałki bananów wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe, stawiamy na ogniu.
  3. Wanilię rozcinamy ostrym nożem, wyjmujemy ziarenka, dodajemy je do bananów razem z laską.
  4. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż banany się skarmelizują, a mleko wyparuje. Składniki przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładkie i gęste masło za pomocą blendera.
  5. Gotowym masłem bananowym smarujemy pieczywo/gofry/naleśniki.

Tosia