Mango zapiekane pod koglem-moglem
20 kwietnia 2013 ·
Przepis
Mango zapiekane pod koglem-moglem
20 kwietnia 2013 ·
Przepis
Ostatnio moja koleżanka z pracy miała urodziny. Narzeczony, wychowany zagranicą, postanowił dać jej wyjątkowy prezent- paczkę słodyczy przypominających dzieciństwo. Dostała więc, między innymi, czekoladki Rittersport i Hanutę. Strasznie ją to rozbawiło, bo ze smakami dzieciństwa kojarzą jej się raczej pomarańcze, wyroby czekoladopodobne czy kogel-mogel.
Ja urodziłam się kilka lat później, gdy w sklepach nie było jeszcze takiego wyboru jak dziś, ale na pewno nie mogłam narzekać. Z dzieciństwem kojarzy mi się lizak o smaku coli i przywożone z wakacji Toblerone. Można powiedzieć, że mam szczęście, ale z drugiej strony zostałam na starcie pozbawiona innych wartościowych wspomnień smakowych. W moim domu nie pojawiał się kogel-mogel, gdyż razem z różnorodnością produktów przyszedł strach o pochodzenie jajek.
W dorosłym życiu nadrabiam zaległości. Zapiekane pod koglem-moglem truskawki zaliczyłabym do najlepszych deserów na świecie. A ponieważ nie uznaję półśrodków, w ramach czekania na prawdziwe kaszubskie truskawki, które pomogą mi spełnić marzenia, zapiekam pod koglem-moglem mango.
Mango zapiekane pod koglem-moglem :
– 2 dojrzałe mango
– 12 żółtek
– 1 kubek cukru pudru
– 1 laska wanilii
– szczypta soli
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Mango obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki i rozsyp na żaroodpornej formie 20 x 20 cm.
- Wbij żółtka do miseczki, wsyp cukier i szczyptę soli.
- Rozkrój laskę wanilii, używając noża wyjmij z niej ziarenka i dodaj do mieszanki.
- Miksuj mikserem na wysokich obrotach przez ok. 7 minut aż mieszanka zrobi się biała.
- Zalej mango i wsadź formę do piekarnika na 10 minut.
- Wyjmij i umieść porcje w kieliszkach.
Śliwka
W tej kategorii