Mango zapiekane pod koglem-moglem

DeseryWypiekiJajkaMangoSezon naSłodka sobotaW szklance

Mango zapiekane pod koglem-moglem

    Ostatnio moja koleżanka z pracy miała urodziny. Narzeczony, wychowany zagranicą, postanowił dać jej wyjątkowy prezent- paczkę słodyczy przypominających dzieciństwo. Dostała więc, między innymi, czekoladki Rittersport i Hanutę. Strasznie ją to rozbawiło, bo ze smakami dzieciństwa kojarzą jej się raczej pomarańcze, wyroby czekoladopodobne czy kogel-mogel.
    Ja urodziłam się kilka lat później, gdy w sklepach nie było jeszcze takiego wyboru jak dziś, ale na pewno nie mogłam narzekać. Z dzieciństwem kojarzy mi się lizak o smaku coli i  przywożone z wakacji Toblerone. Można powiedzieć, że mam szczęście, ale z drugiej strony zostałam na starcie pozbawiona innych wartościowych wspomnień smakowych. W moim domu nie pojawiał się kogel-mogel, gdyż razem z różnorodnością produktów przyszedł strach o pochodzenie jajek.
    W dorosłym życiu nadrabiam zaległości. Zapiekane pod koglem-moglem truskawki zaliczyłabym do najlepszych deserów na świecie. A ponieważ nie uznaję półśrodków, w ramach czekania na prawdziwe kaszubskie truskawki, które pomogą mi spełnić marzenia, zapiekam pod koglem-moglem mango.

Mango zapiekane pod koglem-moglem :
– 2 dojrzałe mango
– 12 żółtek
– 1 kubek cukru pudru
– 1 laska wanilii
– szczypta soli


  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Mango obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki i rozsyp na żaroodpornej formie 20 x 20 cm.
  3. Wbij żółtka do miseczki, wsyp cukier i szczyptę soli.
  4. Rozkrój laskę wanilii, używając noża wyjmij z niej ziarenka i dodaj do mieszanki.
  5. Miksuj mikserem na wysokich obrotach przez ok. 7 minut aż mieszanka zrobi się biała.
  6. Zalej mango i wsadź formę do piekarnika na 10 minut.
  7. Wyjmij i umieść porcje w kieliszkach.

Śliwka