Łosoś z salsą cytrynową

ObiadCytrynaRyby i owoce morzaNa talerzuSezon naZ morza

Łosoś z salsą cytrynową

Czy słyszeliście coś na temat zadziwiających właściwościach mrożonej cytryny? Jakiś czas temu babcia Pawła, usłyszała o pewnej cytrynowej rewolucji od swojej znajomej, która z kolei dowiedziała się od znajomego (a znajomy od znajomego znajomego znajomego). Ktoś z tego łańcucha plotek, kiedyś stwierdził, że cytryna jest cudownym produktem zwalczającym komórki rakowe w organizmie. Cytryna zamrożona, a następnie ścierana na tarce (w całości) i wprowadzona do codziennej diety może być kluczem do świetnego samopoczucia i stanu zdrowia. W Internecie krążą już informacje na ten temat. Pojawiają się nawet potwierdzające komentarze, iż naprawdę to działa, a pani Krysia dzięki temu wyleczyła guzki na tarczycy.
Ja podchodzę do takich historyjek z dystansem, ale uważam, że w każdej legendzie tkwi ziarno prawdy. O tym, że cytryna jest zdrowa, wiadomo nie od dziś. A oprócz samych jej właściwości, zainteresowała mnie technika mrożenia cytryny i ścierania. Postanowiłam wypróbować tę metodę, a z mrożonej cytryny przygotować salsę do pieczonego łososia. Dodatkiem do lekko zmrożonej salsy są tu kapary, miód i koperek.
Poniższy przepis na filet łososia jest niezwykle prosty, wystarczy go chwilę zamarynować w soku z cytryny, soli, pieprzu, a następnie piec przez 15 minut. W tym czasie można przyrządzić salsę cytrynową (naprawdę świetnie pasuje do ryby), zalać kuskus wrzątkiem i jeszcze zrobić szybko surówkę z selera.
Na koniec pozwolę sobie zarymować „Obiad gotowy, pyszny i zdrowy” 🙂

Pieczony filet łososia:

  • 2 kawałki po 200 g filetu z łososia (u mnie ze skórą)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy)
  1. Rybę umyć, osuszyć, oczyścić skórę i pozbyć się ewentualnych ości.
  2. Kawałek łososia dzielimy na dwa filety. Nacieramy je solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy w lodówce na minimum pół godziny.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę lub żaroodporną formę polewamy oliwą i wykładamy na nią filety, skórą do dołu (dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta).
  4. Łososia pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i podajemy od razu.

Mrożona salsa cytrynowa:

  • cytryna
  • łyżka kaparów
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka miodu (można pominąć)
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  1. Kilka godzin przed przygotowywaniem dania, myjemy dokładnie cytrynę pod letnią wodą (ja dodatkowo szoruję płynem do naczyń). Cytrynę osuszamy i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Po kilku godzinach, chwilę przed podaniem dania, wyjmujemy zmrożoną cytrynę. Ścieramy ją na tartce o grubych oczkach. Mieszamy z miodem, kaparami i koperkiem. przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Podajemy z upieczoną rybą.

Surówka z selera:

  • 1/2 korzenia selera
  • łyżka majonezu (lub dodatkowa łyżka jogurtu)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  1.  Seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty seler skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy majonez oraz jogurt naturalny. Całość przyprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Tosia