Kremowa brukselka z sezamem

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiBrukselkaLekki tydzieńSezon naZ warzywniaka

Kremowa brukselka z sezamem

Zostawiam was tu na szybko z moim ulubionym przepisem na brukselkę- ugotowaną tak, że mój mąż, zdeklarowany antyfan brukselki, sięgał po nią prosto z patelni. Kluczem jest właściwe ugotowanie. Jeśli wylejemy pierwszą wodę, w której brukselka się zagotowała, pozbędziemy się specyficznej goryczki, która odpowiada za ogólną niechęć do tego warzywa.

Postarajcie się też wybrać brukselkę dobrej jakości. Gotuję ją od lat i zauważyłam, że przeleżała w dużych supermarketach ni jak się ma do tej świeżej, którą kupicie od rolnika na waszym lokalnym bazarku.


Kremowa bruskelka z sezamem

  • 500 g brukselki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki serka philadelphia
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • ewentualnie tabasco lub pieprz cayenne
  1. Wysypujemy sezam na suchą patelnię i podgrzewamy. Prażymy i mieszamy aż ziarna zaczną lekko brązowieć. Zdejmujemy z patelni i wsypujemy do miseczki na później.
  2. Brukselkę obieramy z pierwszych zewnętrznych liści, myjemy i wrzucamy do garnka.
  3. Zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 cukru, stawiamy na palniku i podgrzewamy do momentu aż woda się zagotuje.
  4. Wylewamy wodę z garnka, zalewamy brukselkę nową wodą. Znowu dodajemy łyżeczkę soli i cukru, stawiamy na palnik i zagotowujemy.
  5. Gotujemy aż brukselka nieco zmięknie, ale nie będzie bardzo miękka (powinno to zająć ok 7- 10 minut).
  6. Odcedzamy brukselkę.
  7. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy brukselkę, i świeżo wyciśnięty ząbek czosnku, obsmażamy ok. 2 minuty.
  8. Zdejmujemy z ognia, dodajemy philadelphię, sezam, miód i dużo pieprzu, mieszamy. Smakujemy, żeby sprawdzić, czy potrzebne jest jeszcze dosolenie.
  9. Podajemy na ciepło.

Śliwka