0

Krem z dyni z popcornem

Krem z dyni z popcornem

Gdybym próbowała kogokolwiek przekonać, że mój stosunek do dyni jest neutralny, byłoby to kłamstwo. Dyni nie lubię. Próbuję to w sobie zmienić każdego roku, gdy tylko nadchodzi jesień. Dochodzę zwykle do tych samych wniosków i szybko się poddaję. Mimo to dyni używam w kuchni, tworzę granolę, czy curry, ale tylko w takich proporcjach, które nie pozwalają na bezpośrednią styczność z jej smakiem. Dlatego najgorszym doświadczeniem był dla mnie krem z dyni, dyniowy na maxa, mdły (mimo przyprawiania) i okropny. Gorszy jest chyba tylko krem z marchewki, który nawet połączony z intrygującymi smakami, przypomina mi okropne papki dla niemowlaków.

Aż tu nagle przyszła jesień, dosłownie z dnia na dzień. Gdy pierwszy raz od miesięcy zmarzłam do szpiku kości, zamarzyłam o zupie krem. I znienacka spłynęło na mnie uczucie, którego wcześniej nie doświadczyłam- nabrałam ochoty na krem z dyni.

Wszystko szło nie tak jak powinno. Krojenie wymagało nie lada siły i przyprawiło mnie o kilka ran, a ręce lepiły się od pomarańczowej mazi. Przeklinałam tę dynię już na etapie krojenia, a co dopiero gotowania, gdy z podejrzliwością i obrzydzeniem wpatrywałam się w garnek. Miarka się przebrała, gdy postanowiłam użyć stojącego blendera, zamiast ręcznego, aby oszczędzić czas. Krem wybuchł, oblewając całą kuchnie. Dwa razy. Bo próbowałam powtórzyć miksowanie z mniejszą ilością płynu.

Jednak po tej całej koszmarnej przeprawie, gdy już mocno doprawiłam moją zupę, zanurzyłam w niej łyżeczkę i jęknęłam. Czy to możliwe, że po tylu latach zakochałam się w kremie z dyni? Nie wiem, ale trwaj chwilo, jesteś piękna!

Lubię, gdy mi chrupie w zupie. Tym razem, zamiast grzanek, groszków, czy boczku postawiłam na popcorn. Idealnie się wkomponował.


Krem z dyni z popcornem:

– 1 kilogramowa dynia hokkaido
– 4 ząbki czosnku
– 35 g imbiru
– 100 ml mleczka kokosowego
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka kuminu
– tabasco
– sól
– pieprz
– popcorn
– świeża kolendra


  1. Dynię pokrój na małe kawałki. Tego typu dyni nie musisz obierać ze skórki.
  2. Wrzuć dynię do garnka i zalej wodą do jej wysokości. Dodaj rozgniecione i obrane ze skórki ząbki czosnku oraz obrany ze skórki i poszatkowany imbir.
  3. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj aż dynia mocno zmięknie (ok. 40 minut).
  4. Po upływie tego czasu zmiksuj dynię na gładki krem.
  5. Dodaj mleczko kokosowe, przypraw cynamonem i kuminem i dolej dużo tabasco.
  6. Posól i popieprz.
  7. Podawaj z popcornem i liśćmi kolendry.

Śliwka