Krajanka jagodowo-porzeczkowa pod kokosową pierzynką

DeseryJagodyPorzeczkaSezon naSłodka sobota

Krajanka jagodowo-porzeczkowa pod kokosową pierzynką

Czas tak szybko leci, mam wrażenie iż co dopiero rozpoczynałyśmy cykl słodkich sobót, a tu już 12 notka z tej serii!
Dziś mocno owocowo, w końcu mamy lato, więc grzechem by było nie korzystać z sezonowych owoców.
Krajanka jest wilgotna tak jak lubię, a kokosowa kruszonka świetnie się komponuje z owocami leśnymi. Jest idealna na tak ponury dzień jak dziś, ponieważ sprawia, że na chwilę można poczuć się słonecznie. Ma jednak jedną wadę : znika w mig!
Próbowałam już wersji z samą porzeczką i z konfiturą z dzikiej róży i zdecydowanie jagodowo-porzeczkowa wersja została moim faworytem 🙂
Życzę wszystkim słodkiej soboty, moja taka będzie, ponieważ wybieram się do pracy..a pracuję w kawiarni.

Krajanka jagodowo-porzeczkowa pod kokosową pierzynką:

Spód: 
90 g miękkiego masła
110 g cukru
jajko
135 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
100 g czerwonej porzeczki
200 g jagód
łyżka masła
2 łyżki mąki
30 g cukru
Kokosowa pierzynka:
80 g wiórków kokosowych
25 g cukru
jajko


Zaczynamy od spodu: rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Masło, jajko i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą i mieszamy. Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy (ma być cienkie) i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Owoce myjemy, czerwoną porzeczkę obieramy z gałązek. Łyżkę masła roztapiamy w rondelku, gdy odrobinę przestygnie mieszamy z mąką i cukrem, a następnie z owocami. Jagody i porzeczki wykładamy na podpieczony spód.
Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem i jajkiem tworząc kruszonkę. Wykładamy ją na owoce. Ciasto wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Upieczoną krajankę posypujemy z cukrem pudrem, można też podać ją z lodami.


Tosia