Kotlety mielone z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

KolacjaObiadKaszaPomidoryNa talerzuSezon na

Kotlety mielone z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Można kogoś znać przez wiele lat i za nim nie przepadać. Aż tu nagle następuje magiczna odmiana sytuacji i zaczynamy dostrzegać w tej osobie coś wyjątkowego. To mogłaby być fabuła z komedii romantycznej, czy harlekinu zakupionego w kiosku, ale będzie krótką opowieścią o kotletach mielonych.
Nigdy nie darzyłam specjalną sympatią mielonych. Zaliczałam je raczej do grupy stołówkowych małych koszmarów, razem z jajkiem z „fioletowym” żółtkiem podanym w białym sosie oraz sałatą z cukrem i śmietaną. Przypalone i suche kotlety nasiąknięte tłuszczem nie były moją bajką.
Coś mnie jednak ostatnio tknęło, bo jakże można hodować zakwas na chleb, czy piec mięso w 90 stopniach przez 10 godzin , a przy tym nigdy nie usmażyć mielonego? Usmażyłam talerz kotletów i stwierdziłam, że jednak jest w nich potencjał. Kolejnym razem, zamiast namoczonej w mleku bułki przemyciłam do nich kaszę jaglaną. I zaczęło mi się to podobać.
 Dziś zrobiłam je raz jeszcze i wzbogaciłam o dodatek suszonych pomidorów oraz parmezanu. Nie przepadam za tłustymi obiadami i smażonym mięchem, więc po krótkiej chwili na patelni, moje kotlety trafiły do pieca. Dzięki temu wyszły przyjemnie soczyste w środku i rumiane z zewnątrz.
Teraz mogę po latach w końcu to napisać – nie ma to jak porządny mielony!

Kotlety mielone z kaszą jaglana i suszonymi pomidorami:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • żółtko
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • sól (ok. 1/2 łyżeczki)
  • świeżo mielony pieprz
  • olej/oliwa
  • bułka tarta do obtoczenia

  1. Do mielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, pokrojone drobno suszone pomidory, żółtko, parmezan, sól, pieprz oraz startą na drobnych oczkach cebulę.
  2. Zaczynamy wyrabiać ręką masę na kotlety dodając zimnej wody. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki.
  3. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniły.
  4. Tak przygotowane kotlety przekładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni na 10 minut.
  5. Kotlety mielone podajemy na ciepło lub zimno.

Tosia