Kokosowa tarta z mango

DeseryKokosMangoNa talerzuSezon naSłodka sobota

Kokosowa tarta z mango

Zauważyliście, że ludzie zawsze pragną tego, czego nie mają w danej chwili lub mieć nie mogą? To jak wiecznie gonić białego królika.
Wczoraj pomagałam koleżance w organizacji jej imprezy urodzinowej. Oczywiście moja pomoc polegała na przyrządzeniu przekąsek 🙂 Przygotowałam długą listę moich propozycji, a koleżanka wybrała  z niej kilka wytrawnych przekąsek. Jednak podczas samej imprezy nagle zapragnęłam czegoś słodkiego, pewnie dlatego, że akurat nic słodkiego nie było. Moją fantazję o czymś słodkim spełniam dzisiaj z rana..kokosową tartą z mango.
Dziwię się samej sobie, że pomysł na tę tartę pojawił się w mojej głowie dopiero teraz. Mango to zdecydowanie mój ulubiony owoc, dlatego często eksperymentuję z nim w kuchni. Stąd to moje zaskoczenie, że nie zrobiłam jeszcze tarty z mango 🙂
Uznałam, że świetnie się będzie komponowała z kokosem. Wykorzystałam więc swój sprawdzony przepis na spód do tarty kokosowej, który pokazywałam Wam już przy bezglutenowej Tarcie Rafaello.
Połączenie mango i kokosa przełamałam delikatnym, francuskim crème patisserie, który świetnie się z nimi komponuje także kolorystycznie 🙂

Kokosowa tarta z mango:

Spód:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • 100 g cukru pudru

Crème patisserie:

  • 125 ml mleka 1,5%
  • 40 g cukru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

Wierzch tarty:

  • mango
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny

  1.  Białka ubijamy na sztywną pianę (sprawdzamy odwracając miskę do góry nogami, jeśli piana nie spadnie – jest ubita odpowiednio). Dosypujemy wiórki kokosowe oraz cukier puder i ostrożnie mieszamy. Okrągłą formę smarujemy odrobiną masła, wykładamy masę, formując spód i wyższe boki tarty. Spód do tarty pieczemy w 150 stopniach przez ok. 35-40 minut. Tartę wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  2. Do garnuszka wlewamy mleko i dosypujemy cukier, gotujemy na małym ogniu. Żółtka ucieramy na gładką masę, dodajemy 2 łyżeczki mąki (jedna pszennej, druga kukurydzianej) i mieszamy za pomocą trzepaczki. Gdy mleko zacznie się gotować, a cukier się rozpuści, wlewamy odrobinę ciepłego mleko do masy z żółtkami i ucieramy. Masę z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Krem chwilę studzimy.
  3. Ostudzony crème patisserie przekładamy na kokosowy spód, równomiernie rozprowadzając.
  4. Mango obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Każdy plaster kroimy na pół. Kawałki mango układamy na około tarty, na środku kładąc pierwszy, okrągły plaster (widocznie na zdjęciu).
  5. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Wyciśnięty sok z pomarańczy podgrzewamy w rondelku, gdy zacznie się gotować dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Galaretkę chwilę studzimy, a następnie wylewamy ją na tartę i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie tarta jest gotowa do spożycia.

Tosia