Kokosowa owsianka z karmelizowanym mango

Kokosowa owsianka z karmelizowanym mango

    Nie będę udawać, że owsianka króluje u mnie na talerzu codziennie. Chciałabym, aby tak było, jednak rano chętniej sięgam po kanapki i jajka. Za bardzo kocham smak i zapach domowego pieczywa, aby z niego zrezygnować. Szczególnie, że rano trudniej podejmować decyzje, a rumiany bochenek w chlebaku kusi, aby go pokroić.
    Dodatkowym problemem jest to, że miałam kiedyś „owsiankową fazę” i witała mnie każdego dnia. Potem się przejadła.
    Teraz dawkuję sobie tę rozgrzewającą przyjemność. Gdy robię owsiankę, zawsze dodaję do niej trochę miodu lub cukru trzcinowego. Dodatki zmieniam według nastroju.
Dziś postawiłam na wersję trochę egzotyczną. Do płatków dodałam mleko kokosowe i wiórki. Wierzch owsianki ozdobiłam karmelizowanym w miodzie mango, które na koniec skropiłam dla kontrastu smaku sokiem z limonki.
Pyszny rozgrzewacz!


Kokosowa owsianka z karmelizowanym mango:

  • 100 g płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 50-70 ml mleka krowiego (można zastąpić kolejną porcją mleka kokosowego)
  • łyżeczka masła
  • łyżka miodu/łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe do posypania
  • Karmelizowane mango:
  • 1/2 obranego mango
  • łyżeczka masła
  • łyżka miodu
  • łyżeczka skórki z limonki
  • łyżeczka soku z limonki

  1. Płatki owsiane wsypujemy do rondelka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy mlekiem i podgrzewamy. Gdy owsianka zacznie bulgotać, gotujemy ją jeszcze ok. 3 minuty.
  2. Jeśli lubimy rzadszą owsiankę, dolewamy więcej mleka i mieszamy. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy miód/cukier trzcinowy i łyżeczkę masła. Przykrywamy na kilka minut.
  3. W tym czasie na patelni topimy masło z miodem, gdy zacznie się karmelizować wrzucamy paseczki mango i skórkę z limonki.
  4. Chwilę karmelizujemy owoc na patelni, na koniec skrapiamy sokiem z limonki.
  5. Ciepłą owsiankę mieszamy, przekładamy ją do miseczki. Podajemy z karmelizowanym mango i płatkami migdałowymi.

Tosia