Knedle z brzoskwiniami
                    2 sierpnia 2019                    ·
                    Przepis                
            
                                10 sztuk**                            
                                                                            
                            
                                            
                            Wskazówki
                        
                        *Knedle można przygotować na oko wypełniają 1/4 masy ziemniaczanej w misce mąką.
**W podanych proporcji powstanie 8-10 knedli z brzoskwiniami i prawdopodobnie dwa razy więcej ze śliwkami. W przypadku wykorzystania śliwek można do środka przemycić trochę cukru.
Knedle z brzoskwiniami
                        2 sierpnia 2019                        ·
                        Przepis                    
                Miałam ochotę polecieć w kulki, więc przygotowałam ziemniaczane knedle, słodkie pyzulki. Knedle to dla mnie smak dzieciństwa i zawsze je jadałam ze śliwkami, tym razem postanowiłam zabawić się z soczystymi brzoskwiniami. W ramach atrakcji do bułki tartej proponuję przemycić trochę pistacji.
Proporcje są na wagę złota, ale knedle można przygotować na oko, bez użycia wagi, potrzeba tu jednak odwagi.
Knedle z brzoskwiniami
Ciasto:
- kg „starych” ziemniaków
 - ok. 200 g mąki pszennej*
 - 2 jajka
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - szczypta soli
 
Nadzienie:
- 5 brzoskwiń
 
Dodatki:
- 5 łyżek bułki tartej
 - 5 łyżek posiekanych pistacji
 - 4 łyżki masła
 - kwaśna śmietana
 - cukier
 
- Ziemniaki gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie. W tym czasie brzoskwinie przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem.
 - Ostudzone puree ziemniaczane w garnku lub misce dzielimy na 4 części, jedną z nich zostawiamy pustą. Wypełniamy ją mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i solą. Krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników w zgrabną kulę.
 - Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8-10 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na placek, kładziemy na nim połówkę brzoskwini i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta ku środkowi tworząc zgrabną kulę.
 - Tak przygotowane knedle przekładamy na oprószonej mąką tacy, przykrywamy, aby nie wyschły.
 - Knedle gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez 5 minut lub do momentu wypłynięcia na wierzch.
 - Na patelni rumienimy bułkę tartą z pistacjami, dodajemy masło, podsmażamy. Złocistą bułką tartą polewamy knedle.
 
                                    
                        W tej kategorii