0

Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniaczanym

ObiadBurakZiemniakObiady czwartkowe

Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniaczanym

Szwedzkie klopsiki. Mogłabym pisać o nich piosenki i stawiać na ich cześć ołtarzyki. Ktoś powie, zwykłe klopsy, o co tyle krzyku, ale jeśli nie próbowaliście, uwierzcie mi, klopsiki, które znajdziecie pewnie w każdym domu w regionie Skanii naprawdę mają tę moc. Wszystko za sprawą dodatków – pysznego śmietanowo-mięsnego sosu, puree ziemniaczanego (w tym sosie wymoczonego), sałatki z buraków i często podawanych do nich borówek. To fantastyczne słodko-słone połączenie sprawia, że nie mogę przestać nakładać sobie dokładki.

Choć wiem, że niektórzy Szwedzi radzą sobie kupując gotowe klopsiki w pewnym popularnym szwedzkim sklepie meblowym, najlepiej smakują te domowe. Tworzę je z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego, cebuli i namoczonej w mleku bułki kajzerki. Dzięki temu mają odpowiednią konsystencję.

Tak jak wspominałam, kluczem do sukcesu klopsików jest sos. W większości przepisów mówi się o mieszaniu bulionu z kremówką, ja jednak mam na to inny sposób, który podpatrzyłam u siostry mojego męża. Na patelni, na której obsmażamy klopsiki, zostaje w tłuszczu bardzo wiele cennego, mięsnego smaku. Na patelnię wylewamy więc kremówkę, które wszystkie te smaki pochłonie, doprawiamy sosem sojowym i gotowe.


Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniaczanym

Klopsiki (około 40 sztuk)

– 250 g mielonego mięsa wieprzowego

– 250 g mielonego mięsa wołowego

– 1 bułka kajzerka

– 1 szklanka (250 ml) mleka

– 1 cebula

– 50 g mąki

– 2 jajka

– 2 ząbki czosnku

– przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku

– sól

– klarowane masło lub olej rzepakowy (do smażenia)

– 250 ml śmietanki kremówki

– sos sojowy

– pieprz

  1. Poszatkuj cebulę.
  2. Porwij bułkę na małe kawałki i wrzuć do dużej miski. Zalej mlekiem i zostaw na 10 minut, aby nasiąkło.
  3. Do miski z bułką wrzuć mięsa, poszatkowaną cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posól. Dodaj mąkę i całość dobrze wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż próbnego klopsika, żeby sprawdzić czy jest odpowiednio przyprawiony. Dosól w razie potrzeby.
  6. Formuj klopsiki i obsmażaj aż będą brązowe z dwóch stron, zdejmij z patelni i wrzuć do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz po smażeniu zostaw na patelni i wlej śmietankę. Dopraw sosem sojowym.
  7. Wylej sos na klopsiki i włóż je do piekarnika na 15 minut.

Puree ziemniaczane

– 5 ziemniaków

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki serka philadelphia

– sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  1. Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź, dodaj masło, philadelphię i przyprawy i zagnieć.

Sałatka z buraków

– 4 średnie buraki

– 2 jabłka

– 2 łyżki majonezu

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– sok z połowy cytryny

– 1 łyżeczka cukru

– sól, pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń buraki w folię aluminiową i piecz przez godzinę.
  2. Buraki odwiń, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Jabłko również pokrój w kostkę.
  4. Pomieszaj ze sobą buraki, jabłko, majonez, jogurt, sok z cytryny, cukier i dopraw solą i pieprzem.

Śliwka