Kasza manna z różanym miodem

Kasza manna z różanym miodem

Dziś będzie w kilku słowach, czyli szybko, bo czasem tak wyglądają poranki. Jeśli potrzebujecie rozgrzewacza w listopadowe poranki i lubicie śniadania na słodko, to być może poniższy przepis przypadnie Wam do gustu.
Domyślam się, że nie każdy ma z nią przyjemne wspomnienia z dzieciństwa. Jeśli jednak na myśl o kaszy mannie, czy zupie mlecznej uśmiechacie się, spróbujcie jej z dodatkiem miodu.

Miód nazwałam umownie różanym, ponieważ dodałam do niego wody różanej. To mój nowy hit, dodawany często do zielonej, jaśminowej herbaty. Chociaż kasza w klasycznej wersji z syropem malinowym będzie równie pyszna.


Kasza manna z różanym miodem:

  • 200 ml mleka
  • 5-6 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki wody różanej
  • suszone płatki róży

  1.  Miód mieszamy z wodą różaną.
  2. 170 ml mleka wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do reszty mleka wsypujemy kaszę manną i energicznie mieszamy.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy namoczoną kaszę i cały czas mieszając gotujemy, aż kasza zgęstnieje do upragnionej konsystencji (ok. 2 minut).
  4. Kaszę przelewamy do miseczki i podajemy z miodem i suszonymi płatkami róży.

Tosia