0

Kanapka majowa

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiWypiekiKrewetkiRabarbarSzparagiNa talerzuObiady czwartkoweTydzień z domowym fast foodemZ morza

Kanapka majowa

Kilka dni temu byłam na spacerze na plaży w Bibich Dołach. Widać stamtąd oddaloną o 300 m od brzegu Torpedownię. Wymyśliłam sobie, że cudownie byłoby mieć tam knajpę. Aby spróbować moich rarytasów goście musieliby podpływać motorówką lub płynąć kraulem. Kanapką miesiąca byłaby prawdziwa torpeda: domowa majonezowa brioszka, majonez sojowy, sałata, chrupiące krewetki w panko i kokosie, szparagi, chutney z rabarbaru i kolendra.

Poniżej przepis na domowe bułeczki do burgerów, sekretem ich delikatnego miąższu jest dodatek majonezu. Chutney z rabarbaru smakuje jak sos słodko-kwaśny z Maka. A chrupiące krewetki nie muszę chyba za bardzo reklamować. Obtoczyłam je w panko i wiórach kokosa, ale możecie je zastąpić ewentualnie pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Skoro to majowa kanapka to nie mogło zabraknąć w niej szparagów. Smak podkręca jeszcze świeża kolendra.


Majonezowe brioszki

  • 350 g mąki typ 500
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • jajko
  • 3 czubate łyżki majonezu (Winiary czy Kieliecki? Twoja sprawa)
  • 180 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • białko (wierzch)
  • sezam (wierzch)

Chrupiące krewetki

  • 200 g szarych krewetek (surowe zamrożone)
  • mąka pszennej + szczypta soli + łyżeczka curry + łyżeczka słodkiej papryki + szczypta proszku do pieczenia
  • jajko
  • panko + wiórki kokosowe (można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi)
  • olej rzepakowy

Rabarbarowy chutney:

  • 350 g rabarbaru
  • cebula
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego lub soku z limonki)
  • 3 cm korzenia imbiru
  • łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej (można pominąć)
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka masła

Majonez sezamowy:

  • 5 łyżek ulubionego majonezu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka soku z cytryny

Dodatki:

  • ugotowane zielone szparagi
  • kolendra
  • sałata

Brioszki:

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, majonez, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem (ok. 5 minut), aż będzie elastyczne.
  2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  3. Po tym czasie skrapiamy dłonie oliwą, przekładamy ciasto na blat, dzielimy na 6 części. Formujemy krągłe bułeczki, umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i delikatnie spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką jeszcze na 30 minut.
  4. Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 17 minut, aż będą rumiane, przed krojeniem studzimy.

Chutney:

  1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy na maśle aż się zarumienią.
  2. Dodajemy cukier, ocet, sos sojowy, przyprawy, trawę cytrynową, imbir, chilli. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Miksujemy na gładki mus.

Krewetki:

  1. Rozmrożonym krewetką odrywamy ogonki, wycieramy je ręcznikiem papierowym.
  2. Szykujemy miseczkę z jajkiem, talerzyk z mąką z przyprawami i proszkiem do pieczenia oraz talerzyk z panko i kokosem.
  3. Krewetki panierujemy w mące, jajku i panko. Smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym przez ok. 4 minuty. Rumiane krewetki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Kanapka:

  1. Majonez łączymy z sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z cytryny.
  2. Spód brioszki smarujemy majonezem, układamy sałatę, chrupiące krewetki, ugotowane szparagi, chutney, kolendrę, przykrywamy brioszką.