0

Kaiserschmarrn z truskawkami

Kaiserschmarrn z truskawkami

Jak dobrze po ciężkim dniu walnąć się na sofę i wydać z siebie tylko westchnięcie ulgi. Postanowiłam spędzić niedzielę nadrabiając zaległości w pracach domowych- wyszorowałam mieszkanie od podłogi do sufitu, że aż lśni! Na co dzień stawiam raczej na szybkie rozwiązania, niezbędne przecieranie, czy bieżące pranie. Niedziela, choć powinna być z zasady „niepracująca” czasem przydaje się, żeby nadrobić.

Taki dzień najlepiej zacząć od porządnego śniadania. Naleśniki zawsze sprawdzają się świetnie, działają jak bomba energetyczna i dają kopa, którego aż szkoda nie wykorzystać. Mówię „naleśniki”, bo w ten sposób traktuję austriacki omlet kaiserschmarrn. Smakuje bowiem jak porwane pankejki, a najlepiej dodać do niego coś przełamującego smak, jak pyszne kaszubskie truskawki. Całość wystarczy wykończyć cukrem pudrem i już! Możemy „na legalu” zjeść deser na śniadanie. Bo kto nam zabroni?


Kaiserschmarrn z truskawkami:

– 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
– 250g mąki
– 250 ml mleka
– 4 łyżki cukru
– duża szczypta soli
– 4 łyżki masła
– 100g rodzynek
– 2 łyżki rumu
– 1 łyżka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
– cukier puder lub zwykły cukier (do posypania)
– oliwa (do smażenia)

– pół kilo truskawek


  1. Rodzynki zalej rumem i pomieszaj. Odstaw na później.
  2. Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych miskach. Masło roztop w małym rondelku
  3. Do żółtek dodaj cukier i zacznij miksować. Dodaj mąkę i mleko, zmiksuj. Powstanie kleista masa. Dodaj wystudzone masło i zmiksuj.
  4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy są już na tyle ubite, że odwrócone do góry nogami trzymają się w misce, dodaj je do drugiej masy razem z rodzynkami i pomieszaj łyżką, żeby stworzyły jednolitą masę (nie miksuj, bo białka opadną).
  5. Patelnie wysmaruj oliwą i rozgrzej. Wylej na nią grubą warstwę omleta i smaż z dwóch stron aż się zetnie. Powtórz przy każdej następnej porcji.
  6. Porwij omlety na kawałki, posyp cukrem pudrem i podaj z pokrojonymi truskawkami. Możesz podać na ciepło lub na zimno (ja wolę na zimno).

Śliwka