0

Jajecznica ze szparagami i wędzonym łososiem

KolacjaPrzekąskiŚniadanieŚniadanie do łóżkaGroszekJajkaSzparagiDo chlebaNa talerzuSezon naZ morzaZ warzywniaka

Jajecznica ze szparagami i wędzonym łososiem

    Przekonałam już się o tym niejednokrotnie, że tematy dotyczące przygotowywania popularnych potraw mogą budzić więcej emocji niż dyskusje o polityce.
Z pozoru niewinna i uwielbiania przez wielu jajecznica może okazać się obiektem poważnych sporów. Wyobraźcie sobie, że mniej więcej w co drugiej polskiej rodzinie znajdzie się chociaż jeden samozwańczy mistrz jajecznicy. Jeśli w jednym pokoju trafi się więcej niż dwóch zaklinaczy jajecznicy, istnieje prawdopodobieństwo, że pojawią się problemy.
    Jak usmażyć idealną jajecznicę?
    Słyszałam już wiele teorii. Można smażyć na maśle, oliwie, smalcu, czy wytopionym tłuszczu z boczku. Są tacy, którzy smażą jajka krótko, do momentu ścięcia, a następnie zestawiają patelnię z ognia, aby jajecznica doszła do siebie. Inni wolą mocno wysmażoną, a znajdą się też miłośnicy jajecznicy puszystej, do której dodaje się śmietanę, wodę lub mleko. Kolejna sporną kwestią są dodatki: boczek, szynka, cebula, czosnek, szczypiorek, kurki, a może pomidory?
    Ja uważam, że nie ma idealnej, uniwersalnej jajecznicy, w końcu każdy lubi inne smaki, a znajdzie się kilka słusznych technik jej przygotowania. Dlatego z nikim w tej sprawie się kłócić nie zamierzam.
Chciałabym za to podzielić się z Wami przepisem na jajecznicę, na którą akurat ostatnio miałam ochotę. Jej dodatki to cebula, groszek cukrowy, szparagi, śmietanka i wędzony łosoś. Może przypadnie komuś do gustu 🙂

Jajecznica ze szparagami, groszkiem i wędzonym łososiem:

  • 4 jajka
  • kilka główek szparagów
  • 50 g groszku cukrowego
  • mała cebula
  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • łyżka śmietanki kremówki lub śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • łyżeczka oliwy

  1. W rondelku podgrzewamy wodę z 1/2 łyżeczki cukru i szczyptą soli. Wrzucamy główki szparagów i gotujemy 3 minuty. W tym czasie obieramy groszek ze strączków i dorzucamy do gotujących się szparagów. Po minucie odsączamy warzywa i hartujemy w zimnej wodzie.
  2. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Wrzucamy posiekaną cebulę, przyprawiamy ją solą i pieprzem i czekamy, aż będzie szklista.
  3. Następnie jajka przelewamy na rozgrzaną patelnię i mieszamy drewnianą łyżką. Smażymy 1-2 minut, aby jajka były lekko ścięte. Dodajemy śmietankę i smażymy jeszcze chwilę, aż jajecznica uzyska konsystencję jaką lubimy. Na koniec dodajemy odsączone z wody szparagi i groszek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Jajecznicę podajemy od razu, ozdabiając plastrami wędzonego łososia.

Tosia