Jajecznica z cukinią i parmezanem

Jajecznica z cukinią i parmezanem

Są takie dni, gdy lubię poeksperymentować. Nawet jeśli nie mam na to zbyt wiele czasu, jak zwykle spóźniłam się z notką śniadaniową i liczę na to, że nie zauważycie, że znowu pojawia się w poniedziałek i niedzielę. Nawet lodówka żałośnie świeci pustkami. Nawet, gdy mój syn daje mi tylko chwilę spokoju, bo właśnie leci jego ulubiona piosenka. Nawet wtedy.

Wyjmuję więc płatki owsiane i mimo, że mam miskę pięknego, podświetlonego właśnie przez promienie słoneczne agrestu, z jakiegoś powodu sięgam po fasolkę szparagową i cukinię. Przecież owsianka na słono to będzie hit! No cóż. Nie był. Miękkość delikatnych, ugotowanych płatków owsianych nijak nie pasuje do sosu pomidorowego. Sprawdzone info.

Na szczęście nie zdążyłam dodać cukinii, w związku z tym wykorzystuję ją jak zwykle, robiąc pyszną jajecznicę z dodatkiem parmezanu. I wtedy uświadamiam sobie, że może tak proste, ale sprawdzone smaki też warto czasem pokazać na blogu.

p.s. Jeśli chcecie dodać tej wersji wyjątkowości, dodajcie pół łyżeczki kuminu.


Jajecznica z cukinią i parmezanem

-4 jajka
– pół cukinii
– 2 szalotki lub pół białej cebuli
– sól
– pieprz
– 1 łyżka masła
– kawałek parmezanu


  1. Szalotki lub cebulę obierz ze skórki i poszatkuj. Cukinię pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szalotki i smaż aż się zeszklą. Dodaj cukinie i smaż około 5 minut.
  3. Na patelnię wrzuć jajka, posól, popieprz i intensywnie mieszaj aż się zetną.
  4. Wykończ świeżo startym parmezanem.

Śliwka