0

Jagodzianki z kruszonką

DeseryWypiekiJagodySłodka sobota
Wskazówki

*W przypadku świeżych drożdży kruszymy je, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej, zalewamy odrobiną letniej wody i mieszamy na gęstą pastę. Zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie bąbelkować.

Jagodzianki z kruszonką

W jagodziance najważniejsze są tajemnice, które skrywa w środku. A jagodziana z tego przepisu ma ich całkiem sporo, bo jest grubo nadziana waniliowymi jagodami. Ciasto jest delikatne i wzbogacone o mascarpone. Z wierzchu maślana kruszonka i lepki cytrynowy lukier. Z podanych proporcji można upiec 8 dużych jagodzianek lub 16 średniej wielkości. Upieczcie więcej i zabierzcie w gości!

Jagodzianki z kruszonką

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży*
  • 70 g cukru
  • 100 g mascarpone
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 laski wanilii

Nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, rozbełtane jajka, ziarenka wanilii (rozcinamy laskę końcem ostrego noża), mascarpone, drożdże. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut mikserem, aż będzie elastyczne (może odrobinę lepić się do rąk).
  2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na 1-1,5 h do podwójnego wyrośnięcia.
  3. W tym czasie jagody łączymy z cukrem, ziarenkami wanilii i mąką ziemniaczaną.
  4. Odgazowujemy ciasto uderzając je delikatnie pięścią. Przekładamy na oprószony mąką blat, ciasto dzielimy na 16 części.
  5. Z każdej z nich formujemy kuleczkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. Jeśli zależy nam na cienkim cieście możemy je rozwałkować.
  6. Na środku kładziemy ok. 2-3 łyżki jagodowego nadzienia (staramy się jak najwięcej), boki ciasta zawijamy ku środkowi tworząc sakiewkę.
  7. Tak przygotowane bułeczki kładziemy złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 20 minut.
  8. W tym czasie szykujemy kruszonkę łącząc ze sobą mąkę, posiekane masło, cukier i sól.
  9. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 190 stopniach przez 18 minut lub do momentu, aż będą pięknie rumiane.
  10. Upieczone jagodzianki ściągamy z blachy i studzimy na pergaminie lub kuchennej kratce.
  11. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny. Lukrem polewamy świeżo upieczone jagodzianki.