Jagodzianki Gucci

DeseryWypiekiJagodySłodka sobota
Wskazówki

*W przypadku świeżych drożdży rozkruszamy 15 g, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy jakieś 30 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Dodajemy go do ciasta razem z pozostałymi składnikami (odejmujemy 30 ml mleka z proporcji ciasta).

Jagodzianki Gucci

Kto mnie trochę zna, lub obserwuje przepisy od lat, ten wie, że szaleję za jagodziankami. Piekę je co sezon i zazwyczaj wprowadzam jakiś eksperyment co roku, były trójkątne, z twarogiem, z marcepanem, z czekoladą. Ale w tym roku to już przesadziłam, to są jagodzianki GUCCI (nawiązanie do piosenki Malik & Mr. Polak – Jagodzianki).

Sekretem delikatnego ciasta jest dodatek mascarpone. Zagniatać możecie ręcznie (na instastories @tochabrocha pokazałam krok po kroku jak wyrabiam ciasto), albo mikserem. Ciasto jest ważne, ale to co nas bardziej interesuje to tajemniczy jagodowy środek. Przygotowałam wersję klasyczną  z ziarenkami laski wanilii, może to być także gotowy cukier z wanilią, unikamy natomiast cukru wanilinowego, bo to jedna wielka ściema. Drugie nadzienie jest z białą czekoladą i skórką z limonki. Wybierzcie, które wolicie. W obu przypadkach proponuję dodać trochę mąki ziemniaczanej, aby jagody w trakcie pieczenia nie puściły za dużo soku.

By uniknąć efektu jajecznicy, jagodzianki przed pieczeniem smarujemy jedynie białkiem jajka. Proponuję dodatkowo posypać je kruszonką. Niezależnie czy wybierzecie wersję „nago”, czy okrytą kruszonką, jagodziankę warto jeszcze polukrować. I tutaj do wyboru macie wersję klasyczną lub z białą czekoladą i limonką.

Have fun!


Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży*
  • 70 g cukru
  • 100 g mascarpone
  • 200 ml letniego mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki topionego masła
  • 2 jajka
  • 1/4 laski wanilii

Nadzienie 1:

  • 600 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 laski wanilii lub cukier z wanilią (4 łyżki jak wyżej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny

Nadzienie 2:

  • 600 g jagód
  • 9 kostek białej czekolady
  • łyżeczka startej skórki z limonki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Lukier 1:

  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Lukier 2:

  • 6 kostek białej czekolady
  • sok z 1 limonki
  • 100 g cukru pudru

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, rozbełtane jajka, mascarpone, drożdże. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut mikserem lub ręcznie, aż będzie elastyczne (jeśli będzie za luźne – można podsypać mąką, jeśli za suche – dodać trochę mleka, ważniejsza jest konsystencja niż gramatura).
  2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na 1-1,5 h do podwójnego wyrośnięcia.
  3. W tym czasie jagody łączymy z cukrem, ziarenkami wanilii i mąką ziemniaczaną lub z białą czekoladą, skórką z limonki i mąką ziemniaczaną.
  4. Odgazowujemy ciasto uderzając je delikatnie pięścią lub ugniatając opuszkami palców. Przekładamy na oprószony mąką blat, ciasto dzielimy na 8, 12 lub 16 części.
  5. Z każdej z nich formujemy kuleczkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. Jeśli zależy nam na cienkim cieście możemy je dodatkowo rozwałkować.
  6. Na środku kładziemy ok. 3-4 łyżki jagodowego nadzienia (staramy się jak najwięcej), boki ciasta zawijamy ku środkowi tworząc sakiewkę.
  7. Tak przygotowane bułeczki kładziemy złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 20 minut.
  8. W tym czasie szykujemy kruszonkę łącząc ze sobą mąkę, posiekane masło, cukier i sól.
  9. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 190 stopniach przez 18 minut lub do momentu, aż będą pięknie rumiane.
  10. Upieczone jagodzianki ściągamy z blachy i studzimy na pergaminie lub kuchennej kratce.
  11. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny. Lukrem polewamy świeżo upieczone jagodzianki. W wersji z białą czekoladą roztapiamy ją w kąpieli wodnej, łączymy z sokiem z limonki i cukrem pudrem.