Jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami

Jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami

    Znienacka dopadło mnie choróbsko. Ot tak, położyłam się wieczorem spać zdrowa i pełna energii, a obudziła mnie gorączka, kaszel i okropny ból gardła. Wydawałoby się, że weekend mam więc z głowy, ale nic bardziej mylnego. Przymusowe koczowanie w domu nie jest to może najprzyjemniejszą rzeczą jaką możesz zrobić w weekend, ale z drugiej strony kuchnia przyciąga mnie jak magnez. Jem długie, pyszne śniadania, miksuje sobie wymyślne smoothie i bawię się domowym makaronem.
    Cały plan psuje mi tylko True Detective, który wciąga mnie do reszty. Jem i oglądam, dawno nie miałam takiego komfortu.
    Wiem, że o kaszy ostatnio na blogu dużo, ale właściwie czemu nie? Jest tak różnorodna, że jedno danie nie przypomina drugiego. Wobec tego bezczelnie wykorzystam ją po raz kolejny i przedstawię wam jedno z moich ulubionych śniadań- jaglankę. Jaglanka to kuzynka owsianki, też na mleku, ale kasza. Można zestawić ją z różnymi dodatkami, na wytrawnie (przyznam, że jeszcze do wytrawnej, śniadaniowej wersji nie dojrzałam) i na słodko. Często stawiam na klasyk- mus jabłkowy i cynamon. Dzisiaj jednak poszłam w inną stronę. Szybko skarmelizowałam pomarańcze, ułożyłam je na jaglance i polałam powstałym pomarańczowym syropem.
    Dobre. Naprawdę dobre. I stawia na nogi.

Jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami :

-50 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy)
– 200 ml mleka
– duża szczypta soli

– pół pomarańczy (i skórka z tej połówki)
– 2 łyżki brązowego cukru
– 4 łyżki wody


  1. Kaszę wysyp na sitko. Przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
  2. Zagotuj mleko. Gdy zacznie bulgotać dodaj kaszę i sól. Gotuj (ostrożnie, aby nie wykipiało) aż kasza pochłonie mleko. Powinno to potrwać ok. 15 minut.
  3. Pomarańczę umyj i zalej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę. Obierz ze skórki i pokrój w plastry.
  4. Na patelnię wysyp cukier i zalej wodą. Dodaj skórkę z pomarańczy. Zagotuj. Od momentu pokazania się bąbelków gotuj, nie mieszając, ok. 4 minuty.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj plastry pomarańczy i wymieszaj. Połóż patelnię z powrotem na ogień i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
  6. Jaglankę umieść w miseczce, ułóż na niej plastry pomarańczy i polej powstałym syropem.

Śliwka