Jaglane pralinki śliwkowo-czekoladowe

DeseryCzekoladaKaszaŚliwkiBoże narodzenieSezon naWtorek z kaszą

Jaglane pralinki śliwkowo-czekoladowe

Dzisiejsza noc będzie pracowita dla św. Mikołaja, na szczęście zawsze może liczyć na pomoc swoich elfów. W tym roku zamiast ciastek popijanych mlekiem, będzie mógł objadać się zdrowymi pralinami. A teraz bez głupich żartów, tłumaczę co i jak 🙂

Obmyślając wigilijne menu długo zastanawiałam się jak przemycić na świąteczny stół kaszę, tym bardziej, że wypada dziś wtorek. Padło na jaglane praliny, bez grama cukru, bez grama mąki i bez tłuszczu. Lekkie i zdrowe, a do tego rozpływają się w ustach. Jeśli macie w kuchennej szafce gorzką czekoladę, kasze jaglaną, suszone śliwki i kakao to jeszcze zdążycie je szybko zrobić. Może komuś na prezent?


Jaglane pralinki śliwkowo-czekoladowe:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g suszonych śliwek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kakao do obtoczenia

  1. Śliwki zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy do namoczenia na minimum 30 minut.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.
  3. Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z odsączonymi z wody śliwkami i czekoladą. Miksujemy blenderem na gładką masę.
  4. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  5. Formujemy okrągłe pralinki i obtaczamy je w kakao. Przechowujemy w lodówce.

Tosia