0

Jaglane naleśniki z twarogiem i jabłkami w calvadosie

DeseryObiadŚniadanieJabłkoJajkaKaszaNa talerzuSezon naWtorek z kaszą

Jaglane naleśniki z twarogiem i jabłkami w calvadosie

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na naleśniki. Najczęściej te wytrawne, z dobrze zmielonym mięsem. Tak właśnie było wczoraj, gdy mimo narastającego głodu, musiałam poczekać jeszcze chwilę i zrobić zakupy. Naleśniki, niby najprostsza rzecz na świecie, a jednak gdy wczoraj mięsną wersję zrobiłam sama, przypomniało mi się jak wiele brakuje mi do ideału, jaki zawsze smażyła moja Mama. Może kiedyś poznam jej tajemnicę.

Jestem wytrawną dziewczyną, ale czasami zdarza mi się też zrobić naleśniki na słodko. Poza klasycznymi, tworzę najczęściej moje ulubione na mleczku kokosowym, ale tym razem, z okazji wtorku z kaszą postanowiłam opracować przepis, w którym główne skrzypce gra kasza jaglana. Dzięki jej dodatkowi nie potrzebujemy już mąki. A do twarożku dodaję coś nie tylko dla żołądka, ale też dla duszy- jabłka w calvadosie. I robi się jeszcze piękniej:)


Jaglane naleśniki z twarogiem i jabłkami w calvadosie:

-50 g kaszy jaglanej
– woda (zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszy)
– 3 duże szczypty soli

– 3 jajka
– 50 ml mleka
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 1 łyżka oliwy

– 250 g mielonego twarogu półtłustego
– 1 łyżka miodu
– 25 g rodzynek

– 1 jabłko
– 25 ml calvadosu

– oliwa- do smażenia


  1. Jabłko pokrój w plastry i zalej calvadosem. Wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie z solą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zwykle wsypuję kaszę do szklanki i zalewam dwa razy większą objętością wody.
  3. Gdy kasza pochłonie całą wodę odstaw ją do ostygnięcia.
  4. Gdy kasza ostygnie, dodaj jajka cukier, mleko, esencję waniliową i oliwę. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  5.  Niewielką ilość oliwy wylej na patelnię i rozetrzyj papierowym ręcznikiem.
  6. Rozgrzej patelnię i wlej na nią połowę masy naleśnikowej, tworząc nieco grubszy niż tradycyjny naleśnik.
  7. Smaż z jednej strony, następnie za pomocą łopatki przerzuć na drugą stronę.
  8. Po usmażeniu pomieszaj w miseczce twaróg, miód i rodzynki.
  9. Na naleśnik nałóż twarożek i jabłka w calvadosie.
  10. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Śliwka