Jaglane, bananowe „tiramisu”

DeseryBananKaszaKawaSezon naW szklanceWtorek z kaszą
Wskazówki

* jeśli wybierasz opcję z większym naczyniem, może się okazać, że będziesz potrzebować nieco więcej biszkoptów

Jaglane, bananowe „tiramisu”

Jestem niezwykle zaszczycona, że mogę powitać was na naszej nowej, odświeżonej stronie. Marzyłyśmy o zmianie wyglądu już od lat, a witryna burczymiwbrzuchu.pl wykupiona błagała o litość, jednak takie są czasem uroki prowadzenia bloga razem- trzeba znaleźć wspólnie czas i ustalić wspólną wizję. Nareszcie się udało, a dzięki pomocy i umiejętnościom Marysi, jesteśmy również na nowej domenie. Mam nadzieję, że spodoba się wam nowa odsłona burczymiwbrzuchu.

A teraz wracam do wtorku, bo dzisiaj wtorek z kaszą i to się akurat nie zmienia! Ten wyjątkowy, inauguracyjny post trzeba przypieczętować porządnym deserem. Stworzyłam więc coś na kształt tiramisu ze zmodyfikowanym kremem. Dzięki dodatkowi zmiksowanej kaszy jaglanej i bananom możemy podarować sobie ucieranie żółtek z cukrem, a reszta zostaje jak zwykle, namoczone biszkopty w kawie i amaretto oraz goryczka kakao. Nie da się też ukryć, że to nieco odchudzona wersja. No dobra, może niekoniecznie, ale polecam wypróbowanie:)


Jaglane, bananowe „tiramisu”:

-200 g kaszy jaglanej
– 500 ml mleka + 50 ml
– 5 porządnych szczypt soli
– 3 banany
– 200 g mascarpone
– sok z 1 cytryny
– 4 łyżki miodu
– filiżanka mocnej kawy
– 50 ml likieru amaretto
-120 g biszkoptów*
– kakao


  1. Ugotuj kaszę jaglaną w 500 ml mleka. Dodaj sól i gotuj, mieszając co jakiś czas, aż kasza pochłonie całe mleko.
  2. Wystudź kaszę. Dodaj do niej zgniecione banany i zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj mascarpone, 50 ml mleka, miód i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Zaparz kawę i wystudź. Dodaj do kawy amaretto.
  5. Możesz przygotować tiramisu w szklankach, lub w jednym, większym naczyniu.
  6. Niezależnie od tego jakie naczynia wybierzesz układaj składniki w następującej kolejności: namaczaj biszkopty w kawowo-likierowej mieszance, układaj je na dnie, następnie jaglany krem, posyp kakao i ponownie ułóż warstwę namoczonych biszkoptów. W szklankach powinny powstać 3 warstwy, w naczyniu 2 warstwy. Ostatnią warstwę powinien tworzyć krem posypany kakao.

Śliwka