Hot dogi z batatem

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiBatatyKolendraMangoNa talerzuTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka

Hot dogi z batatem

Dzisiaj coś dla tych, którzy mają ochotę na pieska. Przepis na hot dogi, który powali Was na nogi! Ale nie dla psa kiełbasa, nie ma bata, do środka proponuję zapakować chrupiącego batata. Kto jest pracowity jak pszczółki, temu proponuję upiec batatowe bułki.

Hot dogi serwujemy na dwa sposoby, z musztardowym sosem z mango i piklami oraz z Cheddarem, musztardą, karmelizowaną cebulą, korniszonami i kaparami.

Są tak pyszne, że będziecie je szarpać jak Reksio szynkę!


Hot dogi z batatem

Bułki:

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 ml letniej wody
  • 200 g puree z batata*
  • 1,5 łyżeczki soli
  • białko (wierzch)
  • pokruszone płatki kukurydziane (wierzch)

Bataty:

  • 2 bataty
  • 2 łyżeczki przypraw (u mnie sól, pieprz cayenne, curry, słodka papryka)
  • łyżeczka oliwy
  • białko
  • pokruszone płatki kukurydziane
  • łyżka masła klarowanego

Dodatki do hot doga Banh mi:

Musztardowy sos z mango:

  • 1/2 mango
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżka majonezu
  • garść świeżej kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • szczypta soli

Pikle:

  • 1/2 mango
  • marchewka
  • ogórek
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka octu rybnego
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli

Dodatki do hot doga francuskiego:

  • ser cheddar
  • musztarda Dijon
  • korniszony
  • kapary
  • czerwona cebula
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

 


Bułki:

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, puree z batata. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
  2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę.
  4. Bułki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
  5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Pieczemy 17 minut metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Studzimy na kuchennej kratce.

Bataty:

  1. Z batatów wycinamy długie paski trochę dłuższe od uformowanych bułek. Rzeźbimy obieraczką kształt zbliżony do parówki. Tak przygotowane bataty przyprawiamy, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Studzimy.
  2. Ostudzone bataty panierujemy w białku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na maśle klarowanym po ok. minutę z każdej strony, aż się zarumienią.
  3. Odsączamy z masła przy pomocy ręcznika papierowego.

Musztardowy sos z mango:

  1. Mango miksujemy z musztardą, kolendrą, majonezem na gładki sos.
  2. Dodajemy sok z limonki i posiekane chilli, przyprawiamy solą, mieszamy.

Pikle:

  1. Ogórka kroimy tak aby pozbyć się wodnistego środka, jędrną skórkę kroimy na paseczki. Na paseczki kroimy też mango i obrana marchewkę.
  2. Składniki przyprawiamy sokiem z limonki, sosem rybnym i chilli.

Hot dogi Banh mi:

  1. Rozciętą bułkę smarujemy sosem, serwujemy z chrupiącym batatem i piklami.

Hot dogi francuskie:

  1. Cebulę siekamy w piórka, podsmażamy na maśle aż się zarumieni, dodajemy miód, ocet, sól, pieprz. Krótko karmelizujemy.
  2. Bułki nacinamy wzdłuż na pół (ale nie do końca), wypełniamy cheddarem i podgrzewamy w piekarniku.
  3. Gorące bułki serwujemy z batatem, musztardą, korniszonami, kaparami i karmelizowaną cebulą.