Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiKalafiorNa talerzuTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka
Wskazówki

*W wersji wegańskiej rezygnujemy z jogurtu naturalnego, a ogórki odciskamy delikatniej z soku.

Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami

Hej dzieciaki, szykujcie plecaki, spakujcie misia w teczkę, ruszamy na grecką wycieczkę. Nie zabraknie suchego prowiantu, w ramach warzywnego wariantu, gdy nadejdzie pora zjecie gyros z kalafiora.

Żeby w nocy nie nawiedzały Was senne potwory, proponuję owinąć się z tortilli śpiwory. Aby wszystko było cacy warto przygotować wcześniej składniki na tacy. To co malcziki, czas na tzatziki? I tak sobie myślę ja pie*dole, a gdyby tak dodać tam jeszcze guacamole?

Danie nie jest do końca greckie, więc nie ma co zadzierać nosa i udawać Greka, ale gwarantuję, że czeka Was w buzi smaków dyskoteka. To co, kto pakuje warzyw torbę i zatańczy Zorbę?

Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatzikami

Pity:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml jogurtu naturalnego + 50 ml wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

Kalafior:

  • kalafior
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 limonki
  • przyprawy (po łyżeczce):
  • słodka papryka
  • wędzona papryka
  • oregano
  • tymianek
  • czubryca
  • suszone płatki chilli
  • kumin
  • kurkuma
  • sól, pieprz

Guacatziki:

  • 200 g ogórka
  • 100 g jogurtu naturalnego*
  • awokado
  • pół limonki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • gałązka mięty
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • oliwki
  • mięta
  • kapary
  • czerwona cebula
  • płatki migdałowe
  • chilli

 

Tortille:

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól. Wlewamy jogurt z wodą i oliwą. Krótko wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
  2. Tak przygotowaną kulę kładziemy na blacie oprószonym mąką. Dzielimy na 6 części.
  3. Z każdej z nich robimy kulkę, którą wałkujemy na cieniutki placek.
  4. Packi wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Kalafior:

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  2. Przyprawy łączymy z posiekanym drobno czosnkiem i oliwą.
  3. Różyczki marynujemy w powstałej miksturze, przekładamy do żaroodpornej formy.
  4. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut, następnie mieszamy i dopiekamy jeszcze 25 minut.
  5. Na koniec skrapiamy sokiem z limonki.

Guacatziki:

  1. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na kilka minut na sicie. Odsączamy. Łączymy z jogurtem i rozgniecionym widelcem awokado.
  2. Dodajemy posiekany drobno czosnek, chilli, miętę, sól, pieprz i sok z limonki.
  3. Całość dokładnie mieszamy.

Wrapy:

  1. Tortille smarujemy guacatzikami, wykładamy pieczonego kalafiora, oliwki, kapary, prażone płatki migdałowe, mięte, czerwoną cebulę i chilli. Podajemy z limonką.