Grzanki z pesto z jarmużu, kozim serem i jajkiem sadzonym

Grzanki z pesto z jarmużu, kozim serem i jajkiem sadzonym

    Nauczyłam się, że jeśli chcę być rano miła to nie pytam Pawła co chce zjeść na śniadanie, po prostu je robię. Prawie zawsze w takiej sytuacji odpowiada, że jajka, więc kombinuję podając je na wiele sposobów. To prawda, że czasem proste dania są najsmaczniejsze, ale wystarczy połączyć kilka składników i można podać jajko w sposób wyjątkowy. Smażę różne jajecznice i omlety, gotuję na twardo, na miękko, w koszulce, zapiekam w kokilkach, ale i tak najchętniej zjada ulubione jajka sadzone. Pogodziłam się z tym i kupiłam nawet małą patelenkę, na której powstanie pewnie setki sadzonych.
    Dzisiaj rano improwizowałam z tym co miałam pod ręką. W chlebaku znalazłam kawałek lekko czerstwego chleba litewskiego na zakwasie, pokroiłam na kromki, skopiłam oliwą i odświeżyłam na patelni. W lodówce czekała na mnie niespodzianka w postaci jarmużowego pesto, które śmiało możecie zastąpić bazyliowym lub z suszonych pomidorów. Jego przygotowanie zajmie Wam kilka dodatkowych minut, a jeśli lubicie jarmuż to musicie koniecznie je zrobić! Delikatnie orzechowy posmak jarmużu podkręciłam prażonymi orzechami ziemnymi i olejem arachidowym. W pesto nie zabrakło też odrobiny miodu, czosnku, tartego koziego sera i kawałków suszonych pomidorów.
    Grzanki posmarowałam pesto i podałam z jajkiem sadzonym. Szybko, pysznie i prosto (pesto).

Grzanki z pesto z jarmużu, kozim serem i sadzonym jajkiem:

  • 4 kromki żytniego chleba na zakwasie (u mnie litewski)
  • 4 łyżki pesto z jarmużu
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Pesto z jarmużu z kozim serem i suszonymi pomidorami:

  • 80 g umytego jarmużu
  • 50 g prażonych orzechów arachidowych
  • ząbek czosnku
  • 50 g twardego sera koziego
  • 120 ml oleju (u mnie pół na pół olej arachidowy i oliwa)
  • łyżeczka miodu
  • 4 suszone pomidory
  • sól, pieprz

  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy porwane listki jarmużu, dodajemy prażone orzechy, posiekany drobno czosnek, miód, sól i pieprz. Wlewamy powoli połowę oleju i miksujemy całość blenderem.
  2. Pod koniec wlewamy resztę oliwy, dodajemy tarty ser, pokrojone drobno suszone pomidory i mieszamy raz jeszcze. Pesto nie powinno być zbyt gładkie.
  3. Kromki chleba skrapiamy oliwą, smażymy na suchej patelni, po ok. 2 minut z każdej strony, aż grzanki będą rumiane.
  4. Patelnię smarujemy odrobiną masła i rozgrzewamy. Do miseczki wbijamy jajko i przelewamy je na rozgrzaną patelnię. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż się odpowiednio zetnie. Pod koniec przyprawiamy je solą i pieprzem. Czynność powtarzamy z pozostałymi jajkami.
  5. Grzanki smarujemy pesto z jarmużu i dekorujemy jajkami sadzonymi.

Tosia